Cultuurtip: Elle

Evelien van der Kooi tipt deze week de nieuwste film van Paul Verhoeven.

Wat raad je aan?
Elle, de nieuwste film van Paul Verhoeven. Vanaf donderdag 2 juni in de bioscoop.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
De laatste film die Paul Verhoeven maakte, was Zwartboek in 2006. Tien jaar moesten we wachten tot Verhoeven onze nationale eer weer verdedigde in filmland, maar Elle is het wachten waard. De film ging in première op Cannes en werd daar overladen met lof. Critici tuimelen over elkaar om de grootste woorden te gebruiken in hun reviews van Elle. “A dangerous delight”, stelt The Guardian. “A possible career high for Paul Verhoeven”, kopt Variety. En The Hollywood Reporter noemt de film “both lasciviously dark and rebelliously light on its feet”.

Elle is Verhoevens eerste Franstalige film en gaat over de harde Française Michèle. Michèle wordt op gruwelijke wijze verkracht. Ieder ander zou instorten, maar Michèle besluit het akkefietje achter zich te laten met een bad en paar glazen wijn. Ze weigert in de slachtofferrol te kruipen. In plaats daarvan gebruikt ze de verkrachting om haar manipulatieve spelletjes met de mannen om haar heen te intensiveren. Controversieel, ambigu, een tikje gestoord en een beetje sexy: niets anders dan wat we van Verhoeven verwacht hadden.

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
Hoewel de hele cast goed gekozen is, steelt hoofdrolspeelster Isabelle Huppert duidelijk de show. Niet te vaak knipperen tijdens de film dus, want hier wil je absoluut niks van missen!

Wat, waar, wanneer?
Elle draait vanaf 2 juni in de bioscoop en het filmtheater.

Tags: cultuurtip

Advertentie