Cultuurtip: Hacking Habitat
Aster Dieleman stuurt je deze week naar Hacking Habitat in de gevangenis.
Wat raad je aan?
Hacking Habitat: Art of Control
Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Om de voormalige gevangenis Wolvenplein eens van binnen te bekijken, zou je natuurlijk een low-fat soy latte kunnen gaan drinken bij de recent geopende nieuwe vestiging van The Village ter plaatse. Een passender alternatief is echter de internationale kunstmanifestatie Hacking Habitat, een tentoonstelling over “de wijze waarop technologische, politieke en economische systemen ons in hun greep houden” (aldus het persbericht van Hacking Habitat). Een gevangenis is natuurlijk de plek bij uitstek voor een dergelijke tentoonstelling.
Meer dan tachtig kunstenaars van over de hele wereld verzetten zich voor Hacking Habitat met hun kunst tegen de overname van onze leefomgeving door technologie; zij hacken onze habitat. Reeds bestaande en speciaal voor de tentoonstelling gemaakte werken vormen samen een geheel dat de controle die computers, smartphones en andere vormen van moderne technologie over de mens hebben, voelbaar maakt. Uiteindelijk heeft de tentoonstelling als doel een nieuwe balans te vinden tussen technologie en menselijkheid.
Waar moet ik in het bijzonder op letten?
Het kunstwerk Light Painting WiFi, onderdeel van The Immaterials Project van de Noor Timo Arnall, is er zeker één om wat beter te bekijken. Arnall maakte een sensor en een hele rits lampjes aan een paal vast, om hiermee vervolgens de hoeveelheid ad-hoc wifi-netwerken op een bepaalde plek zichtbaar te maken. Simpel, maar zeer indrukwekkend.
Waar, wat, wanneer:
Hacking Habitat is van woensdag t/m zondag (10:00 – 18:00) te zien in gevangenis Wolvenplein tot 6 juni 2016.