Cultuurtip: Sonnenborgh

Aster Dieleman tipt een uniek en leuk uitstapje in Utrecht: museum en sterrenwacht Sonneborgh.

Wat raad je aan?
Museum en sterrenwacht Sonnenborgh.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Een uitstapje naar Sonnenborgh is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend educatief verantwoord. De sterrenwacht heeft namelijk een rijke geschiedenis. Sonnenborgh is gevestigd in een 16e-eeuws bolwerk dat werd gebouwd in opdracht van keizer Karel V. Halverwege de 19e eeuw, toen Sonnenborgh niet meer als verdedigingswerk werd gebruikt, vestigde het KNMI zich er. Ook de Utrechtse sterrenwacht verhuisde toen van de Smeetoren naar Sonnenborgh. Nadat het KNMI in 1897 vertrok naar De Bilt, bleef de functie als sterrenwacht over.

In museum Sonnenborgh zijn verschillende tentoonstellingen te zien over bijvoorbeeld Mars, de zon, meteorieten en het weer. Ook is Sonnenborgh in het bezit van een opblaasbaar planetarium. Hierin kun je altijd een prachtig heldere sterrenhemel zien, weer of geen weer! Verder kun je de resten van het vroegere bastion bekijken.

Natuurlijk staan er in de sterrenwacht ook telescopen. Iedere vrijdagavond tussen half september en begin april mogen Grote Mensen door de 150 jaar oude Merz-telescoop sterren komen kijken, en op zaterdagavond zijn er kinderkijkavonden. Sleep dus vooral je kleine nichtje of buurjongetje mee, want dan mag je twee keer! In de zomer is het iedere zondag Zon op Zondag in Sonnenborgh. Dan kun je – je raadt het al – de zon zien door een speciale zonnetelescoop (als het weer een beetje meezit, natuurlijk).

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
In het voorjaar en het najaar organiseert Sonnenborgh cursussen sterrenkunde voor volwassenen. Check de website voor tarieven en data.

Waar, wat, wanneer?
Museum & sterrenwacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2, dinsdag t/m vrijdag 11:00-17:00; zondag 13:00-17:00 uur. Iedere vrijdag vanaf half september volwassenenkijkavond van 20:00 tot 21:30 uur. 

Advertentie