Cultuurtip: Tweetakt

Evelien van der Kooi tipt het kunstenfestival Tweetakt.

Wat raad je aan?
Tweetakt festival voor theater, dans, muziek, cabaret én beeldende kunst, van 1 t/m 17 april op verschillende locaties in Utrecht.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Voor iemand die Theater-, Film- en Televisiewetenschap heeft gestudeerd, weet ik beschamend weinig van theater. Als ik een cultureel uitstapje maak, eindig ik 90% van de tijd met een bak popcorn op mijn schoot in de bioscoop. Maar de slimme marketingafdeling van Tweetakt wist me dit jaar te overtuigen om mijn horizon te verbreden. Die besloot namelijk een grote bak patat op de promotieposters van Tweetakt te zetten. En ik ben een simpel Nederlands meisje: als ik patat zie, ben ik geïnteresseerd. Dus dompelde ik me voor DUB een weekend lang onder in de wereld van Tweetakt en bezocht twee voorstellingen en een concert.

Als eerst bezocht ik Chalk About, een jeugdvoorstelling waarin dans, theater en tekenen met krijt tot één eclectisch geheel geregen zijn. De voorstelling gaat over jeugd, verbeeldingskracht en de wil om altijd en overal te dansen. Dat was in ieder geval wat ik eruit haalde, maar om me heen hoorde ik al andere interpretaties en ook mijn introducé was niet helemaal zeker. “Ehmm. Tsja. Ik weet oprecht niet waar het over ging. Maar ik heb me wel kostelijk vermaakt.”

Hierna bekeek ik Sunbengsitting, waarin een Oostenrijkse artiest zich jodelend, dansend en houthakkend afzet tegen het hokjesdenken. De tegenstelling tussen de natuur en de stad is een centraal thema in de voorstelling. Simon Mayer geeft zich in de voorstelling behoorlijk bloot, want een groot deel gaat over zijn verleden als boerenzoon die verhuisde naar de grote stad. Oh, en hij geeft zich ook letterlijk bloot: hij is de hele voorstelling naakt. Dit leverde een publiek op dat af en toe een beetje giechelig was, maar dat mocht de pret niet drukken. Sunbengsitting is een fascinerende voorstelling: tegelijk opruiend en rustgevend.

Na Sunbengsitting begaf ik me naar het gezellige festivalhart op de Neude, waar ik met een drankje in mijn hand meedeindeop de catchy deuntjes van Mozes and the Firstborn. En te midden van alle theater/kunst/dans/muziek-minnaars bedacht ik me dat ik blij was dat ik me door de patat-poster over had laten halen Tweetakt te bezoeken. Al met al is Tweetakt een tof en gevarieerd festival, waarin allerlei kunstvormen samenkomen tot één bruisend geheel. Het festival is het ultieme bewijs van dat het geheel meer is dan de som van de delen. Je zult gegarandeerd lachen, af en toe een brok in je keel krijgen, misschien hier en daar een wenkbrauw op trekken, maar altijd weggaan met het gevoel dat je iets goeds hebt gezien en nieuws hebt geleerd. Zelfs als je stiekem niet helemaal weet wat dat is.

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
Tweetakt heeft dit jaar ook een programma in Fort Ruigenhoek in Groenekan. Tussen 9 april en 29 mei worden hier in het weekend voorstellingen gegeven. Als je na 17 april dus nog niet genoeg Tweetakt hebt gehad, kun je hier gewoon nog je honger naar kunst en cultuur stillen!

Wat, waar, wanneer?
Tweetakt festival voor theater, dans, muziek, cabaret en beeldende kunst, van 1 t/m 17 apri op verschillende locaties in Utrecht. Studenten krijgen korting op tickets. Bekijk de website van Tweetakt voor meer informatie over het festival, het programma en de toegangsprijzen.

Tags: cultuurtip

Advertentie