DOMunder

Cultuurmedewerkster Puk tipt deze week DOMunder.

Wat raad je aan?
De historische attractie ‘DOMunder’.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Onder het Domplein zijn vandaag de dag nog steeds getuigstukken van de uitgebreide geschiedenis van onze mooie stad te vinden, van de Romeinse tijd tot in de twintigste eeuw. Voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in geschiedenis, archeologie, of Utrecht in het algemeen is het interessant om te weten dat je hier met DOMunder zelf een kijkje kan nemen. In de interactieve ontdekkingstocht daal je af in de ruimtes onder het Domplein en kun je hier archeologische resten opspeuren die ruim 2000 jaar geschiedenis van Utrecht laten zien. Met een ‘slimme zaklamp’ zoek je naar de lampjes naast de voorwerpen en krijg je zo informatie over deze objecten door je headset te horen. Ook wordt het programma ingeleid door een publieksbegeleider en maken diverse filmpjes, waarop bijvoorbeeld een reconstructie van het instorten van het schip van de domkerk te zien is, het geheel nog interactiever en levensechter. Dit maakt de ontdekkingstocht in de tijdslagen van Utrecht leuk voor jong en oud. Voor de wat serieuzere historicus zijn er naast de ontdekkingstocht ook archeologierondleidingen beschikbaar, die dieper ingaan op de geschiedenis van het erfgoed dat onder het plein te vinden is.

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
Onder het plein zijn niet alleen sporen van onze verre voorouders te vinden, maar ook van meer recente bezoekers. Zo deed Albert van Giffen, een van de Nederlandse grondleggers van de archeologie als wetenschap, in de jaren ’30 onderzoek naar de restanten van de Romeinse en middeleeuwse nederzettingen waaruit Utrecht ontstaan is. Van zijn onderzoeksteam zijn instrumenten terug gevonden, en ook deze zijn met DOMunder te bezichtigen. Archeologie van de archeologie dus!

Waar, wat, wanneer?
Tickets voor DOMunder zijn op de website www.domunder.nl of bij het VVVkantoor op het domplein te bestellen. De ontdekkingstochten vinden van dinsdag t/m zondag tussen 10:30 en 19:30 elk uur plaats en kosten € 8,50 voor studenten. De archeologierondleidingen vinden op woensdag en zaterdag plaats en kosten € 11,- voor studenten. 

Tags: cultuurtip

Advertentie