Hiphop in TivoliVredenburg

Cultuurmedewerker Maarten kijkt uit naar een zomer vol hiphop bij TivoliVredenburg.

Wat raad je aan?
TivoliVredenburg verzorgt deze zomer de ene na de andere hiphop-traktatie met als aftrap OFWGKTA-oprichter en absurdistische nihilist Tyler, The Creator. Vervolgens vindt er een viertal optredens plaats van De Jeugd van Tegenwoordig en als klap op de vuurpijl een afsluiter van de complete Wu-Tang Clan.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Tyler, The Creator is een rijzende ster in hiphop. Succes heeft hij al behaald met de groep OFWGKTA, maar zijn werk als soloartiest doet hier zeker niet aan onder. Zijn shows zijn, net als de thema’s in zijn muziek, ietwat ongewoon. Zo komt het wel eens voor dat er massaal inhalatoren naar het podium worden geworpen (want Tyler heeft astma). Maar omdat het optreden zo absurd kan zijn, is het ook leuk om het een keer mee te maken. Naast de grappen en grollen is zijn muziek, die veelal gaat over tieneronzekerheden te midden van sterrendom, zeker de moeite waard.

De Jeugd van Tegenwoordig is op eigen bodem een begrip. Het is zeker geen overstatement om te zeggen dat zij aan de top van Nederhop staan. De heren houden na al die jaren nog steeds van een feestje en dat zie je terug in hun optredens. Een optreden van hen zou iedere Nederlandse hiphop-liefhebber een keer meegemaakt moeten hebben, en nu biedt De Jeugd je de kans hun gehele discografie in luttele dagen live te beluisteren.

Dat de Wu-Tang Clan als complete groep, met uitzondering van de in 2004 overleden Ol’ Dirty Bastard, optreedt is al een spektakel op zich. Dat ze het dan komen doen in TivoliVredenburg is mogelijk een once-in-a-lifetime kans. Veel meer woorden hoeven aan deze groep niet vuil te worden gemaakt.

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
De Jeugd van Tegenwoordig geeft vier shows, één per album. Mocht je slechts naar een enkele show gaan, dan kies je natuurlijk je favoriete album uit of ga je op aanraden van ondergetekende naar De Lachende Derde. Wil je als ware Jeugd connaisseur toch de kans grijpen om De Jeugd te horen opgroeien is het mogelijk een passe partout aan te schaffen.

Waar, wat wanneer?
Tyler, The Creator is op 17 mei. De Jeugd van Tegenwoordig speelt 28 mei Parels voor Zwijnen, 30 mei De Machine, 4 juni De Lachende Derde en 6 juni Ja Natúúrlijk. De Wu-Tang Clan speelt op 2 juli.

 

Advertentie