Lekker Licht

Body: 

Cultuurmedewerkers Puk en Pieter tippen in de donkere dagen: de tentoonstelling Lekker Licht in het Centraal Museum. 

Cultuurmedewerkers Puk en Pieter tippen in de donkere dagen: de tentoonstelling Lekker Licht in het Centraal Museum. 

Wat raden jullie aan? 
De tentoonstelling ‘Lekker Licht’ in het Centraal Museum Utrecht.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Puk: Licht is sinds jaar en dag een belangrijk thema in de beeldende kunst, maar dit is steeds anders tot uitdrukking gekomen door de eeuwen heen. Deze tentoonstelling biedt zicht op interpretaties van licht in de laatste honderd jaar, de geboortejaren van de kunstwerken lopen van 1929 tot nu. Er wordt een belangrijk thema getoond in een grote variatie van vormen en smaken, dus er is voor elk wat wils. Een voorliefde voor moderne en hedendaagse kunst is wel een beetje vereist, de tentoonstelling bevat vooral abstractere werken.

Pieter: In deze tentoonstelling ervaar je door onder andere beeldende kunst en design wat licht met ons doet. Licht is iets alledaags. We zijn ons niet continue bewust van de aanwezigheid van licht, en al helemaal niet van de invloeden die het heeft op onze maatschappij. Licht is meer dan de zon, je fietslicht of je nachtlampje, dat laat deze prikkelende tentoonstelling goed zien. 

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
Puk: Zoals gezegd vind je bij deze tentoonstelling niet alleen een rij schilderijtjes aan de muur, maar licht in alle maten, kleuren en disciplines. Zo is er bijvoorbeeld een enorme vierkante lichtzuil van Mathijs Munnik te zien, maar ook oplichtende kostuums van Viktor &Rolf. Elke ruimte is een verrassing!

Pieter: Het is interessant dat in de tentoonstelling gebruik wordt gemaakt van verschillende invalshoeken. De betekenis van licht wordt bijvoorbeeld benaderd vanuit een religieus perspectief. 

Wat, waar, wanneer?
De tentoonstelling is te zien in het Centraal Museum van 17 oktober tot en met 24 januari 2016. Het museum is van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend, en de entree is maar 5 euro met een studentenkaart.

Facebook Twitter Whatsapp Mail