The Lobster

Body: 

Jessica Heijmans tipt deze week arthousefilm The Lobster.

Jessica Heijmans tipt deze week arthousefilm The Lobster.

Wat raad je aan?
De arthousefilm The Lobster van regisseur Yorgos Lanthimos, met onder andere Colin Farrell, Rachel Weisz en Léa Seydoux.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
The Lobster is zondermeer de meest bizarre film over hedendaagse datingpraktijken. Hoewel de film in essentie een romantische komedie is, is het een liefdesverhaal als geen ander. The Lobster is gecentreerd rondom het karakter David (Farrell) die na een relatiebreuk incheckt in een hotel waar hij binnen 45 dagen een partner moet vinden. Singles die alleen blijven, veranderen in een dier naar keuze. In de bossen buiten het hotel bevinden zich de zogenaamde “loners”, die zich juist afzetten tegen de liefde.

De zoektocht naar de geschikte partner vertoont overeenkomsten met datingsites en -apps als Tinder, door de focus op gemeenschappelijke interesses. In The Lobster wordt deze visie op het vinden van de juiste match op de hak genomen. Zo is er een hotelgast die zichzelf bloedneuzen geeft om een geschikte match te kunnen zijn voor een meisje dat hier vaak last van heeft. De film geeft zodoende een satirische kijk op maatschappelijke constructies van romantische relaties. Regisseur Lanthimos speelt bovendien met genreconventies. Beelden die in het algemeen als schokkend zouden worden ervaren, zorgen voor gelach in de zaal en doen eveneens twijfelen over de bedoeling van de scène: is het sinister of juist komisch?

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
De acteurs in de film laten het publiek denken dat hun absurdistische realiteit normaal is door de minimalistische en droge manier van acteren. Het acteerwerk doet denken aan het oplezen van een script, maar waar dit normaalgesproken een kritiekpunt zou zijn, geeft het The Lobster een komische laag. Deze film biedt bovendien de kans om Farrell in een geheel nieuwe rol te beschouwen, waarin hij verre van een machoman is.

Wat, waar, wanneer?
The Lobster is nu te zien in filmtheaters Springhaver en ’t Hoogt. Vergeet je collegekaart of CJP-pas niet voor korting op de avondvoorstellingen (maandag t/m donderdag), of ga eens in de middag voor een voordelig filmkaartje.

Facebook Twitter Whatsapp Mail