Publieke Werken

Onze nieuwste cultuurmedewerker Aster Dieleman tipt deze week de film Publieke Werken.

Wat raad je aan?
Publieke Werken, een film gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Rosenboom, onder regie van Joram Lürsen met onder anderen Jacob Derwig en Gijs Scholten van Aschat.

Waarom is dit volgens jou de moeite waard?
Publieke Werken is niet alleen een prachtig historisch drama, maar ook nog eens een hartstikke spannende film. De film vertelt het verhaal van de neven Walter Vedder (Scholten van Aschat), vioolbouwer in Amsterdam en Christof Anijs (Derwig), apotheker in Hoogeveen. Wanneer Vedder lucht krijgt van plannen voor een nieuw te bouwen hotel op de plek van zijn huis denkt hij een sterke onderhandelpositie te hebben, en vraagt hij meer dan het dubbele van het bod dat hem is gedaan.

Ondertussen komt neef Anijs in Hoogeveen in de problemen omdat hij als dokter werkt voor de arme turfstekers in het gehucht Elim, terwijl hij daar geen bevoegdheid voor heeft. Hij wordt hierop aangesproken door de nieuwe apotheker en de dokter van het dorp, die beiden (in tegenstelling tot Anijs) een universitaire opleiding hebben genoten. Anijs is echter iets teveel begaan met het lot van de veldelingen, en is dan ook bereid te helpen wanneer een van hen, Bennemin (ijzersterk gespeeld door Juda Goslinga), Anijs vraagt of hij een oude viool voor hem kan verkopen. Zo raakt Anijs weer in contact met neef Vedder, die hij al jaren niet gezien heeft.

De levens van de neven raken steeds verder verstrengeld, en samen bedenken ze een plan: Vedder belooft Anijs dat hij de overtocht naar Amerika zal voorschieten voor de veldelingen met het geld dat hij voor zijn huis denkt te krijgen. Wat Anijs echter niet weet, is dat het helemaal niet zeker is dat Vedder daadwerkelijk het gevraagde bedrag zal ontvangen. Zullen de veldelingen Amerika bereiken? En wat wordt er van Anijs en Vedder?

Waar moet ik in het bijzonder op letten?
De gave effecten en nagebouwde sets. Het voor Nederlandse begrippen forse budget van 6 miljoen euro is vooral gaan zitten in het nabouwen van het Amsterdam van 1888 (in Hongarije, want daar is alles lekker goedkoop) en het schetsen op de computer van alle historische gebouwen en stadsgezichten. Dergelijke effecten kunnen natuurlijk al gauw enigszins knullig ogen, maar dat is in Publieke Werken gelukkig niet het geval. Sterker nog, de effecten zijn zo goed dat ze eigenlijk nauwelijks opvallen!

Waar, wat, wanneer?
Publieke Werken is te zien in het Springhaver Theater. Met je collegekaart of CJP-pas krijg je korting op alle avondvoorstellingen van maandag t/m donderdag!

(Voor fans van het boek: de film wijkt zo nu en dan af van de roman, maar dat mag de pret niet drukken!)

Tags: cultuurtip

Advertentie