De arbeidsmarkt? Help!

Elk week geeft DUB een studietip. Deze week masterstudent Elfie die een paniekerig gevoel heeft. Hoe vindt ze straks de baan die het best bij haar past?

Beste DUB

Ik ben op dit moment bezig met de laatste loodjes van mijn masterscriptie. Alles loopt op schema en aan het einde van het collegejaar ben ik afgestudeerd. Maar nu bekruipt me steeds vaker een paniekerig gevoel, want ik weet eigenlijk nog helemaal niet wat voor een baan ik straks wil. Verder studeren is voor mij echt uitgesloten. Ik ben nu 26 en ben klaar voor een fulltimebaan. Maar wat? Ik heb helemaal geen idee. Mijn opleiding was en is erg interessant en ik wil ook zeker verder in dit veld. Tijdens mijn studie heb ik me hier niet veel mee bezig gehouden en daar heb ik nu best wel spijt van. Heb ik al die jaren hard gestudeerd en dan weet ik nog niet wat ik er mee wil gaan doen. Hebben jullie een idee hoe ik meer zicht op de arbeidsmarkt kan krijgen? Bedankt!

                                                                                                                                                 Elfie 

DUB zocht het antwoord bij studieloopbaanadviseur Jacky Limvers.

“Dit is een vraag die ik vaak te horen krijg. Het is niet raar, het is toch vaak even zoeken na je studie. Je hebt allerlei kennis opgedaan en dan kun je jezelf afvragen: hoe ga ik dit inzetten bij een baan? Wat je vooral niet moet doen is gaan zitten en nadenken, dit helpt je niet verder. Ga vooral dingen doen. 

De universiteit faciliteert cursussen die je kunnen helpen. Ik organiseer bijvoorbeeld startersbijeenkomsten.Daar word je in twee uur klaargestoomd in wat je kunt doen om meer te weten te komen over jouw wensen en over de arbeidsmarkt. Tijdens zo’n bijeenkomst houden we ons bezig met zelfanalyse, netwerkgesprekken en werkgevers. Iedereen krijgt een login voor een beroepskeuzetest. 

Buiten de universiteit zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een beter zicht te krijgen op de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende carrièrebeurzen- en dagen. Ook kun je zelf gaan praten met organisaties, proberen zicht te krijgen op functies en wat er daarin van je verwacht wordt.”  


Liefdesperikelen, geldproblemen, studiestress, zwart gat? Alle studenten lopen wel een keer tegen een probleem aan tijdens hun studie. Weet je niet bij wie je terecht kunt voor antwoorden? DUB zoekt je dilemma met liefde voor je uit bij de juiste persoon.  Stuur je vraag, eventueel anoniem, naar redactie@dub.uu.nl onder vermelding van De Studietip.

Advertentie