De zieke student

Deze week in de StudieTip een zeer vermoeide student. Sinds kort weet ze dat ze de Ziekte van Pfeiffer heeft. Hierdoor komt ze in de knoei met haar studie en loopt ze een kans om beboet te worden voor langstuderen. Wat moet ze nu doen? We vroegen het aan Silvia Bouwens, studieadviseur van de faculteit Sociale Wetenschappen.

Hoi DUB-redactie!

Al een tijdje ben ik erg moe. Hoeveel ik ook slaap, mijn energie komt niet terug. Toen ik ook nog eens een fikse keelontsteking kreeg, dacht ik: laat ik eens naar de dokter gaan. Tja, en wat blijkt nou, ik heb de ziekte van Pfeiffer. Ik baal hier enorm van natuurlijk, want het is niet even met een pilletje op te lossen. Ik moet nu dus rust houden, iets wat ik heel erg moeilijk vind.

Ik studeer op dit moment aan de faculteit Sociale Wetenschappen aan de UU en loop een beetje achter met mijn studie. Het plan was om dit jaar mijn bachelor te halen, zodat ik de langstudeerboete nog net zou ontwijken. Het zag er naar uit dat het allemaal zou gaan lukken, maar Pfeiffer gooit nu dus roet in het eten! Is er een mogelijkheid om mijn bachelor volgend jaar af te maken zonder dat ik die drieduizend euro moet betalen? Want ja, ik kan er toch ook niet veel aan doen dat ik Pfeiffer heb gekregen. En het is ook niet zo dat ik nu veel kan werken om de boete te bekostigen.

Hier het antwoord van studieadviseur Silvia Bouwens:

Beste student,

Erg vervelend dat je de ziekte van Pfeiffer hebt. Begrijpelijk dat je daar van baalt en op dit moment weinig energie hebt.

Allereerst is het belangrijk te weten hoeveel je achter loopt. Daarnaast is het van belang of je nog studiefinanciering ontvangt, dit in verband met het wel of niet in aanmerking komen voor zogenoemde afstudeersteun. Wanneer je nog in je beursperiode zit, is er namelijk een mogelijkheid om financiële compensatie aan te vragen als je vertraging oploopt door ziekte. Meer informatie met betrekking tot afstudeersteun kun je vinden via  deze link.

Wanneer je op dit moment te weinig energie hebt om überhaupt te studeren is het altijd verstandig je tijdelijk uit te schrijven. Wanneer je nog studiefinanciering ontvangt, stel dan ook de DUO op de hoogte van die uitschrijving.

Het klopt inderdaad dat je een langstudeerdersboete moet betalen wanneer je een vijfde bachelor jaar moet volgen. De hoogte van die boete is afhankelijk van het aantal maanden van inschrijving. Wel moet je bij je inschrijving in eerste instantie het volledige boetebedrag betalen.

Tot slot zou ik je willen vragen om telefonisch contact op te nemen om samen je planning voor volgend jaar te bespreken en eventuele vragen die je nog hebt naar aanleiding van mijn antwoord door te nemen.

Veel beterschap,

De Studieadviseur

Liefdesperikelen, geldproblemen, studiestress, zwart gat? Alle studenten lopen wel een keer tegen een probleem aan tijdens hun studie. Weet je niet bij wie je terecht kunt voor antwoorden? DUB zoekt je dilemma met liefde voor je uit bij de juiste persoon.  Stuur je vraag, eventueel anoniem, naar redactie@dub.uu.nl onder vermelding van De StudieTip.

 

 

 

 

Advertentie