Een student zonder vrienden

Deze week in de StudieTip een eenzame student. Sinds hij aan de universiteit studeert, heeft hij nog geen echte vrienden gemaakt. Zijn vrije tijd vult hij met studeren en films kijken. Hoe krijgt deze student een socialer leven in Utrecht? We vroegen het aan de studentenpsycholoog.

Hoi DUB-redactie

Sinds september studeer ik aan de UU. Ik kom uit een klein dorpje in het noorden van Nederland en moest eigenlijk wel op kamers. Via mijn ouders kon ik bij een hospita terecht. Ik ga nog best vaak terug naar mijn ouders en altijd vragen ze hoe het gaat en vertellen ze vol trots aan familie en vrienden dat hun zoon in “de grote stad” studeert. Ze denken echt dat ik er de tijd van mijn leven heb.

Maar, dat is helemaal niet zo. Ik heb nog geen enkele echte vriend gemaakt en ben ontzettend eenzaam. In de pauze zit ik wel bij studiegenoten, maar zij hebben allemaal al hun eigen leven. Als ze het over een feestje hebben, heb ik geen zin om mezelf uit te nodigen. Ik heb altijd het gevoel dat ik me opdring. Ik zit bijna altijd alleen op mijn kamer. Mijn hospita heeft niks door, zij is zelf altijd op pad.  Soms zeg ik tegen mijn ouders dat ik een weekend in Utrecht blijf vanwege een feestje, maar eigenlijk lig ik dan gewoon in mijn bed films te kijken. Vrienden van de middelbare school zijn veel dichter bij huis gebleven en hebben bijna nooit tijd om op bezoek te komen. Ik zit zo vast in het patroon van studeren, computeren en films kijken. Wat kan ik doen om mijn studentenleven compleet te maken, met vrienden en feestjes?

Beste student,

Ergens opnieuw beginnen is best lastig en loopt niet altijd soepel. Als je op school zit, gaan veel dingen automatisch en als je studeert is dat niet meer zo. Je moet veel initiatieven nemen en als het niet direct lukt toch doorgaan. Ik vraag me af wat jij ondernomen hebt om je studentenleven op te bouwen. Wat heb je tot nu toe gedaan?  Nodig je wel eens mensen uit om met jou een film te kijken, of om samen te eten of iets te gaan drinken.

Heb je weleens gekeken op de website van de UU naar de mogelijkheden die de universiteit biedt wat betreft sport (Olympos), cultuur (Parnassos) en studentenorganisaties op allerlei terreinen.

Jezelf uitnodigen op een feestje is misschien lastig, maar je kan wel laten blijken dat het je leuk lijkt ook te komen. Geef anders zelf eens een feestje, nodig daar ook je vrienden van vroeger uit. Met thuis op de bank hangen gebeurt er niets, dus kom in actie.

Groeten Jeanette van Rees

Liefdesperikelen, geldproblemen, studiestress, zwart gat? Alle studenten lopen wel een keer tegen een probleem aan tijdens hun studie. Weet je niet bij wie je terecht kunt voor antwoorden? DUB zoekt je dilemma met liefde voor je uit bij de juiste persoon.  Stuur je vraag, eventueel anoniem, naar redactie@dub.uu.nl onder vermelding van De Studietip.

Advertentie