De swing state Florida

Studente Nina van Tilburg studeert dit half jaar in Florida. Bij de verkieziingen is dat een swing state. Hoe verder je van de campus komt, hoe conservatiever de mensen zijn.

Ik ben één van de gelukkige studenten die naar de University of Florida mocht gaan in Gainesville. Naast dat ik hier geniet van het warme weer en het ongezonde eten, beleef ik ook de presidentsverkiezingen in de grootste swing state van de Verenigde Staten.  Een swing state is een staat waar bij voorbaat geen overduidelijke meerderheid  van de Republikeinen of Democraten en dus door beide partijen gewonnen kan worden.

De presidentsverkiezingen zijn merkbaar op de campus. Allereerst word je bij elke wandeling over de campus door minstens vier mensen aangesproken of je al geregistreerd bent om te stemmen. Vast heel handig voor de gemiddelde luie Amerikaan, maar ik ben nu na anderhalve maand deze mensen ontwijken dolgelukkig dat deze registratie inmiddels gesloten is.

Ook zijn de ‘College Democrats’ actief. Dat is een van de vele universiteitenclubjes, en deze zet zich in voor de Democratische partij. Zij organiseren lezingen, debatten en meetings met bekende Democraten – allemaal mensen die geen Obama of Hillary zijn en die ik dus niet ken. Het is duidelijk dat de Democraten dominerend zijn op de campus, aangezien er geen weerwoord of überhaupt aanwezigheid is van de Republikeinse club.

Het gekke van Florida is, is dat hoe noordelijker je reist, hoe ‘zuidelijker’ de cultuur wordt. Dit is ook te zien in Gainesville. Gainesville ligt noordelijk in Florida, en hoe verder je van de campus af komt, hoe conservatiever de cultuur word.

Dit is te zien in billboards tegen abortus, reclames voor goedkope geweren en billboards over dat Jezus alleen gelovigen zal redden in de zombie-Apocalyps (de laatste heb ik meerdere keren voorbij zien komen).

In deze omgeving zijn er wel Republikeinen te vinden. Waar men in Nederland geheimzinnig doet op wie ze stemmen, kunnen Amerikanen het van de daken schreeuwen. Hoe verder je van de campus reist, hoe meer auto’s rondrijden met Trump-stickers en hoe groter de Trump-borden worden in de tuinen.

Ik heb verschillende Amerikanen gevraagd hoe zij over de verkiezingen denken, en er is één ding waar ze allemaal hetzelfde in staan: niemand is positief over een van beide kandidaten. Het is bijzonder dat het mogelijk is dat twee ongeliefde kandidaten tegenover elkaar staan, en dat mensen het gevoel hebben dat ze voor de ‘minst slechte’ kandidaat kiezen in plaats van een kandidaat waar ze in geloven. De meesten stemmen alsnog voor Hillary, omdat ze verwachten dat onder haar regime het minst zal veranderen en er over 4 jaar hopelijk een betere kandidaat zal komen.

Ook is het opvallend hoe weinig inhoud er is bij de campagnes. De kandidaten kraken elkaar af op persoonlijke kwesties en hebben het amper over wat ze daadwerkelijk willen uitvoeren als ze president worden. Op tv zijn er commercials waarin een kandidaat op persoonlijke dingen in de grond wordt geboord, en de debatten zijn net Jerry Springer afleveringen. Het is een grote dramatische bende die alleen op de emoties inspeelt. En áls ze dan vertellen over inhoudelijke zaken, dan blijft het vaag en kloppen de feiten vaak niet.

Als uitwisselingsstudent kan ik niks anders zeggen dan dat dit een amusante tijd is om in de VS te verblijven, omdat ik het zo bizar vind en daarom zeer vermakelijk. Het jammere is echter wel, dat het in werkelijkheid geen grap is en uit deze verkiezingen een nieuwe wereldleider komt die ook impact heeft op ons koude kikkerlandje. Ik kan niks anders doen dan aan de zijlijn staan en hopen dat de Amerikanen het juiste doen.

Tags: amerikablog

Advertentie