De papegaaienkooi van Yvonne van Zeeland

Body: 

Yalelaan, faculteit Diergeneeskunde. Yvonne van Zeeland is dierenarts, specialist vogelgeneeskunde in opleiding en aio.

In haar promotieonderzoek houdt ze zich bezig met gedragsproblemen bij papegaaien; in het bijzonder het probleem dat sommige papegaaien zichzelf kaalplukken. Om het welzijn van papegaaien in gevangenschap te kunnen verbeteren, is het essentieel om te achterhalen welke behoeften zij hebben", aldus Van Zeeland.

In haar onderzoek wordt getest hoe ver een papegaai wil gaan voor bepaalde verrijkingen als voedsel, meer ruimte zodat hij kan vliegen, de mogelijkheid tot contact met andere papegaaien en speelgoed. De papegaai bevindt zich in een kooi en moet een deurtje openduwen om bij de verrijking te komen. Aan dit deurtje komt steeds meer gewicht te hangen, zodat het steeds meer moeite kost om aan de andere kant te komen. Er wordt gekeken hoe hard een papegaai wil werken om die andere kant te bereiken.

Van Zeeland: “Laatst was er een papegaai die meer dan zijn eigen lichaamsgewicht heeft weggeduwd om bij een voerpuzzel te komen (een soort speelgoed waarin voer verstopt zit, red.) terwijl er in zijn kooi ook een gewoon bakje met voer stond. Blijkbaar wil hij graag moeite doen voor zijn voedsel; dat zegt heel duidelijk iets over zijn behoeften.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail