De duurzame chemie van Bert Klein Gebbink

“Scheikunde is de kunde van het scheiden. En de scheiding van stoffen is nou juist vaak een probleem.” Bert Klein Gebbink is al zeven jaar hoogleraar bij scheikunde en houdt zich bezig met synthetische chemie.

Het laboratorium in het David de Wiedgebouw roept herkenning op; dit is hoe scheikunde eruit hoort te zien; glazen bollen, buisjes, gekleurde vloeistoffen en overal briefjes met ‘Gevaarlijk!’ en ‘Don’t touch!’.

“Mijn overtuiging is dat chemie kan bijdragen aan een betere wereld.” zegt Klein Gebbink. Duurzaamheid is een kernwaarde van zijn onderzoek: “Wij onderzoeken hoe processen schoner en energiezuiniger kunnen. Dit soort onderzoek is erg belangrijk voor chemische bedrijven zoals Shell.”

Klein Gebbink is blij met de concrete inslag van zijn onderzoek: “Het is erg vraaggedreven en onze blik is op de toekomst gericht. Het staat als een paal boven water dat de ‘aardoliekaars’ een keer zal doven en daarom is het ontzettend belangrijk dat we ons daar nu al mee bezighouden; bijvoorbeeld door biomassa als grondstof te onderzoeken. Doen we dat niet, dan hebben we straks een probleem.”

Tags: de werkplek

Advertentie