De werkplek: De ijskappen van Michiel van den Broeke

“Ik wil niet zeggen dat we hier op de verdieping met alleen maar hobbyisten zitten, maar we doen dit onderzoek toch vooral omdat we het erg leuk en interessant vinden. Dat het ook nog eens nuttig en belangrijk is voor de samenleving is een fijne bijkomstigheid."

Michiel van den Broeke is hoogleraar Polaire Meteorologie en heeft zijn werkkamer in het Buys Ballotgebouw in De Uithof en is gefascineerd door ijs en kou. “Het is zo mooi op Antarctica! Al die tinten blauw en wit in de sneeuw en het smeltwater daar. Als meteoroloog heb ik sowieso veel interesse voor de atmosfeer; ik kan al enorm genieten van een mooie wolkenlucht.”

Van den Broeke houdt zich, samen met een kleine onderzoeksgroep, bezig met  het thema ‘massabalans’. “Wij richten ons op de ijskappen van Groenland en Antarctica; het overgrote deel van al het landijs van de aarde is daar opgeslagen. Op Groenland hebben we vier weerstations en op Antarctica acht. De gegevens die door deze opstellingen worden verzameld, worden via de satelliet naar ons gestuurd en hier geanalyseerd.”

Op het dak van het Buys Ballotgebouw staat regelmatig een proefopstelling: “Hij is nu een beetje kaal, maar dan krijg je een beetje een beeld van hoe die opstellingen op locatie zijn.” Van den Broeke is zelf vier keer in Antarctica geweest. “Ik reisde dan met een boot vanaf Zuid-Afrika: een reis van twee weken. Heel bijzonder want het landschap om je heen verandert van subtropisch naar polair.”

Het onderzoek is weliswaar 25 jaar geleden niet ontstaan vanuit de klimaatveranderingsproblematiek, maar speelt op dat gebied nu wel een belangrijke rol: “Stel dat heel Antarctica zou smelten, dan stijgt de zeespiegel zestig meter. In Nederland hebben we bij een stijging van 5 meter al een immens probleem. Dat laat zien hoe belangrijk het is dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Maar de vraag of het smelten van de ijskappen nou wel of niet door ons als mensen komt, komt voor mij op de tweede plaats. Het fenomeen zelf in kaart brengen, onderzoeken en begrijpen is nu belangrijker en vind ik eigenlijk ook interessanter.” 

Tags: de werkplek

Advertentie