De werkplek: De werkkamer van Peter Kuipers Munneke

‘De nieuwe Erwin Kroll is gevonden’ kopte de Volkskrant in februari van dit jaar. Peter Kuipers Munneke werd gepresenteerd als opvolger. De ene helft van de week is hij nu weerman bij NOS, de andere helft is hij gewoon nog polair meteoroloog bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht.

Hoe word je de opvolger van een legendarische weerman? “Ik heb gewoon een mailtje gestuurd,” vertelt Kuipers Munneke. “Uiteindelijk zat ik met dertig mensen in de screentest, drie concurrenten in de tweede ronde – en toen werd ik het.” In het verleden zocht de NOS intern naar een weerman, maar nu was er voor het eerst een vacature uitgeschreven.

“Ik bedenk mijn weerpraatje altijd zelf – het zijn mijn two minutes of fame”, lacht Kuipers Munneke. “Ik zit de hele dag naar weermodellen te turen. Maar uiteindelijk gaat het om het gevoel bij het weer. Je kunt wel zeggen dat het morgen 12 graden wordt, maar dat doet de meeste mensen niet zoveel. Als je daarentegen vertelt dat het een druilerige dag wordt, begrijpen ze meteen waar je het over hebt.”

Laatst kwam het nieuwe, internationale klimaatrapport uit. De wetenschappelijke expertise van Kuipers Munneke kwam de NOS toen goed van pas – hij doet onderzoek naar het smelten van de poolkappen. Of wat dacht je van de grote storm die een paar weken geleden over Nederland raasde – het weer blijft een belangrijk thema (en LuckyTV maakte er een hilarisch filmpje bij).

Kuipers Munneke weet er alles van af. “Een meteoroloog die zegt ‘ik houd niet van storm’, die hoef je niet te geloven. Juist die extreme weersomstandigheden zijn voor ons razend interessant.”

Lees hier het grote interview met Kuipers dat eerder op DUB stond.

Advertentie