De werkplek van Thomas Peitzmann

Thomas Peitzmann is hoogleraar subatomaire fysica en zit in het Buys Ballot Gebouw.Hij werkt aan de deeltjesversneller van CERN in Geneve.

Wie bent u en wat doet u ?
Ik ben hoogleraar subatomaire fysica aan de UU en ik werk in het ALICE experiment aan de deeltjesversneller Large Hadron Collider, 'grote hadronen-botser' (afgekort tot LHC) bij CERN in Geneve. We meten botsingen van atoomkernen bij hoge energie waarin een quark-gluon plasma wordt gevormd. Dat is de heetste een dichtste soort materie die op aarde wordt gemaakt - nog zo’n duizend keer heter dan het binnenste van de zon. Deze toestand is vergelijkbaar met de toestand van het heelal ongeveer tien microseconden na de oerknal.


Waar is deze werkplek?
Deze werkplek is in onze laboratoriumsruimte op de zevende verdieping van het BBG op de Uithof - dus niet bij CERN.

Wat gebeurt hier?
Deze werkplek is een meetopstelling met een prototype van een nieuw detector die mijn groep ontwikkelt. Opvallend is dat je de eigenlijke detector voor kabels helemaal niet kan zien. Middenin zit de detector van 4cm x 4cm x 10cm bestaand uit wolfram-platen met daartussen silicium-sensoren met kleine pixels, in totaal zo’n 40 miljoen. Om al die signalen snel eruit te krijgen heb je al die kabels nodig. 

Daarmee willen we uiteindelijk fotonen van heel hoge energie bij de LHC gaan meten - in feite is deze prototype een wereldrecord van compactheid en nauwkeurigheid voor deze soort detectoren, wat bij de metingen later heel belangrijk is. Hiermee meten we nu muonen uit de kosmische straling om de detector te testen.

Advertentie