De OK van Bas van Nimwegen

Bas van Nimwegen is specialist chirurg op de kliniek voor gezelschapsdieren. DUB bezoekt zijn operatiekamer.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Bas van Nimwegen en werk als specialist chirurg op de kliniek voor gezelschapsdieren en het UU Animal Cancer Center. Mijn passie is minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) en tumorchirurgie en het liefst gecombineerd. Ik hou van high-tech (dier)geneeskunde en pas graag klinisch-fysische technieken toe in de behandeling van patiënten en in het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden. Naast klinisch onderzoek in de minimaal invasieve chirurgie en oncologie bij gezelschapsdieren houd ik me bezig met de experimentele behandeling van niet-operabele tumoren met radioactieve holmium microsferen. Hierbij zijn honden en katten naast patiënt ook een pre-klinisch model voor deze nieuwe tumortherapie bij de mens. Als stralingsdeskundige ga ik ook over het gebruik van andere therapeutische radionucliden, zoals de behandeling van hyperthyreoidie bij katten met radioactief jodium welke binnenkort van start zal gaan. Verder ben ik verantwoordelijk voor het opzetten van het chirurgie skillslab welke inmiddels een vast onderdeel van het mastercurriculum vormt.

Waar is deze werkplek?
Dit is operatiekamer 4 van onze kliniek. Het is een groot deel van de tijd mijn werkplek. Deze OK is speciaal ingericht voor het uitvoeren van kijkoperaties en technische toepassingen zoals laserchirurgie en elektrochirurgie. Kijkoperaties zouden niet goed mogelijk zijn zonder een arsenaal aan technische snufjes. Hierbij is zowel de patiënt als de chirurg gebaat. De patiënt geniet van een sneller herstel en minder pijn en de chirurg geniet van de ingreep en het resultaat. Het uitvoeren van kijkoperaties gaat niet snel vervelen.

Wat is er opvallend aan deze plek of jouw onderzoek?
De combinatie van techniek en geneeskunde heeft in mijn hele academische carrière een rol gespeeld. Als student heb ik al een omzwerving gemaakt via geneeskunde en technische natuurkunde voordat ik diergeneeskunde ging studeren. Mijn interesse in natuurkunde en de mogelijkheden binnen de humane geneeskunde zijn nooit minder geworden en hebben zich tijdens mijn studie vertaald in een promotieonderzoek naar laser toepassingen in kijkoperaties bij honden en katten, in samenwerking met het UMC Utrecht.

Tijdens en na mijn specialisatie tot chirurg is die onderzoekssamenwerking verder uitgebreid en op dit moment ligt de nadruk op het onderzoek naar intratumorale toepassing van radioactieve holmium microsferen. Naast klinische toepassing in veterinaire patiënten bestaat dit onderzoek ook uit meer technische, klinisch-fysische aspecten zoals het ontwerpen van imaging-guided-toedieningsmethoden. Dit is ook een prachtig voorbeeld van onderzoek waarbij diergeneeskunde door de samenwerking profiteert van de onderzoeksmogelijkheden binnen de humane geneeskunde en vice versa.

Zo hebben de resultaten van intratumorale holmiumtherapie bij mondholtetumoren bij katten bijgedragen aan de opzet van een eerste humane patiëntenstudie die binnenkort van start gaat op het UMCU. Hier gaat de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden bij dieren en mensen hand in hand.

Tags: de werkplek

Advertentie