De 3D-printers van Kim van Dorenmalen

Kim van Dorenmalen is onderzoeksanalist bij het UMC en gebruikt dagelijks 3D-printers om modellen te maken. 

Wie ben je en wat doe je?
"Mijn naam is Kim van Dorenmalen en ik ben onderzoeksanalist bij de Utrecht Biofabrication Facility van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht. Ik beheer en gebruik verschillende soorten 3D-printers. Die worden gebruikt voor regeneratieve geneeskunde: het maken van implantaten en in vitro modellen."

Waar is deze werkplek?
"In het Regenerative Medicine Center Utrecht, in het nieuwe onderzoeksgebouw van het Hubrecht Instituut aan de Uppsalalaan. De onderzoekers van het speerpunt Regeneratieve Geneeskunde van het UMC Utrecht zijn hier sinds november 2015 samen gehuisvest. Zo kunnen we nauw samenwerken met verschillende disciplines."

Wat is er bijzonder aan je onderzoek?
"Het is bijzonder dat 3D-printen toegepast wordt in de biologie. Met 3D-printen kunnen complexe weefselstructuren beter worden nagebootst en zo kunnen verbeterde fysiologische omstandigheden worden bereikt om cellen zich te laten ontwikkelen in het juiste weefsel. Door middel van 3D-printen wordt er nu naar gestreefd om verschillende soorten weefsels te reproduceren zodat óf weefsels met verminderde functie vervangen kunnen worden, óf de stukjes kunnen worden gebruikt als een testmodel buiten het lichaam om de werking van geneesmiddelen of toxiciteit te bestuderen.

"Ons streven is om toepassingen te ontwikkelen die geïmplementeerd kunnen worden in de kliniek, bijvoorbeeld dat patiënten niet direct een kunstprothese krijgen, maar een op maat gemaakte biologische implantaat. Hieronder kunnen ze langer biologische functies  behouden, De grote scala aan mogelijke toepassingen van 3D-printen in de biologie en geneeskunde maakt dat ik enorm enthousiast ben over mijn werk."

Tags: de werkplek

Advertentie