De algoritmen van Hans Bodlaender

Algoritmen zijn essentieel als het gaat om de moderne technologie. Dat zegt hoogleraar Hans Bodlaender die met de algoritmen slimme methoden bedenkt om de computer problemen te laten oplossen.

Wie bent u en wat doet u?
“Ik ben Hans Bodlaender, hoogleraar op het gebied van Algoritmen en Complexiteit. Ik geef les in de bachelor en master informatica, begeleid studenten, leid een onderzoeksgroep, doe onderzoek en schrijf papers (over algoritmen) en ben programmaleider van het masterprogramma Computing Science.”

Verder werk ik één dag per week in de algoritmengroep in Eindhoven. Veel van de algoritmische vragen gaan over netwerken, bijvoorbeeld: als we twee adressen in een wegennetwerk hebben – hoe reken je zo snel mogelijk de kortste route uit? Of: stel we moeten een aantal adressen langs: welke volgorde heeft een zo klein mogelijke totale lengte.”

Waar is deze werkplek? 
“Dit is het whiteboard in mijn werkkamer in het Buys Ballotgebouw. Het whiteboard is de plek om samen  te puzzelen over algoritmen. Samen met anderen algoritmen bedenken en analyseren is steeds weer enorm inspirerend. In mijn werkkamer zijn verder onder meer twee planten, een vijftal zelfgemaakte foto’s, twee origami-insecten en een aantal hoge stapels papier te zien.”

Wat is er bijzonder aan dit vakgebied?
“Algoritmen zijn overal: een essentieel element van bijna elke moderne technologie. Heel veel vragen die je door een computer wil laten oplossen zijn ingewikkeld voor die computer: het kost veel tijd om het antwoord te vinden, bijvoorbeeld omdat het aantal mogelijke oplossingen veel te groot om die allemaal langs te topen. Het is dus de kunst om slimme methoden te bedenken om toch snel genoeg de gezochte antwoorden te vinden. Dat geeft fascinerende puzzels, met antwoorden die zowel algoritmische of wiskundige schoonheid hebben als heel praktische betekenis.”

Advertentie