De werkkamer thuis van Jeroen Koch

Het lege-bureau-concept is niet besteed aan Jeroen Koch, docent en onderzoeker Europese geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Ideaal aan een studeerkamer thuis vindt hij is dat je wat meer dan een schamel metertje boekenplank ter beschikking hebt dan op het werk.

 

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Jeroen Koch. Ik ben docent en onderzoeker bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis. Ik geef colleges en publiceer over onderwerpen uit de Europese geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw.

Een paar jaar geleden heb ik met collega Frans Willem Lantink een grote bundel samengesteld over de geschiedenis van het pausschap, vanaf de Romeinse tijd tot heden – het resultaat allemaal van een cursus die wij met verschillende historici en kunsthistorici hebben gegeven.

Nu werk ik aan een synthese van de drie biografieën van de negentiende-eeuwse Oranjevorsten die eind 2013 verschenen. Daarvan heb ik het deel over koning Willem I geschreven. De samenvatting is bedoeld voor een internationaal publiek. Het is derde-geldstroom-onderzoek en wordt betaald door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Waar is deze plek?
Dit is mijn werkvertrek thuis. Hier kan ik in alle rust mijn onderwijs voorbereiden, scripties nakijken en artikelen en boeken schrijven.

Wat is er bijzonder aan deze plek?
Deze kamer heeft verschillende functies. Zit ik op de plek waar ik ook op deze foto zit, dan is het de studeerkamer annex bibliotheek. Ik schrijf altijd met de hand. Dat bevordert de concentratie enorm, al is het maar omdat je je niet kan laten afleiden door de computer.

Zit ik aan de andere kant, achter mijn laptop op het andere bureau, dan is ditzelfde vertrek ineens de typekamer. Het lege-bureau-concept is niet aan mij besteed. Ideaal aan een studeerkamer thuis is dat je wat meer dan een schamel metertje boekenplank ter beschikking hebt én dat het je de mogelijkheid geeft alles aan het einde van de dag te laten liggen.

Tags: de werkplek

Advertentie