De klimaatkamer van Ronnie de Jonge

Foto Ivar pel

Ronnie de Jonge onderzoekt de wisselwerking tussen planten en micro-organismen. Hij is een van de sprekers op de themadag Future Food die zondag 11 september in de Botanische Tuinen plaatsvindt. Zijn lezing heet "Natuurlijke afweer van planten om oogstverliezen tegen te gaan". 

Wie ben je en wat doe je?
"
Mijn naam is Ronnie de Jonge en ik werk als assistent professor binnen het departement Biologie bij de afdeling plant – microbe interacties. Ik onderzoek de wisselwerking tussen planten en micro-organismen die leven in de bodem rondom het wortelstelsel. Met behulp van moleculaire en genetische technieken proberen we te ontrafelen hoe goedaardige micro-organismen planten beter laten groeien en helpen verdedigen tegen ziekteverwekkers. Ook onderzoeken we hoe planten ervoor zorgen dat juist deze voor-de-plant voordelige micro-organismen worden geselecteerd. Als we deze selectie beter begrijpen kunnen we wellicht in de toekomst nieuwe gewassen maken die beter in staat zijn maximaal gebruik te maken van deze micro-organismen."

Waar is deze plek?
"
Deze werkplek bevindt zich in het Hugo R. Kruytgebouw op de tweede verdieping. Het betreft het Fytotron, een ruimte met verschillende klimaatkamers waarin we planten kunnen groeien onder verschillende condities, bijvoorbeeld temperatuur en daglengte, en waarin we ze kunnen blootstellen aan ziekteverwekkers of andere vormen van stress zoals (extreme) droogte."

Wat is er bijzonder aan jouw onderzoek?
"
In het algemeen vind ik de interactie tussen planten en micro-organismen zeer boeiend. Waar sommige interacties pas recent ontstonden door bijvoorbeeld de introductie van een nieuwe ziekte, bestaan andere al veel langer en zijn ze voorafgegaan door jaren van co-evolutie. Beter begrijpen hoe deze organismen communiceren en wat de uitkomst daarvan is drijven mijn onderzoek. Ik hoop dat in de toekomst mijn onderzoek kan leiden tot gezondere en sterkere planten voor de landbouw."

Advertentie