De eiwitklonten van Anne Janssen

Promovendus Anne Janssen is celbioloog en gebruikt de bijzondere microscoop van het Biology Imaging Center (BIC) om te ontdekken hoe een cel via eiwitaggregaten invloed kan hebben op ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Anne Janssen, PhD student in het lab van Lukas Kapitein op de afdeling Celbiologie. Ik doe onderzoek naar hoe een cel omgaat met eiwitaggregaten (eiwitklonten). Aggregaten worden geassocieerd met een aantal neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Ik onderzoek hoe een cel zulke aggregaten kan opruimen zodat we beter kunnen begrijpen waarom dit fout gaat in verschillende ziektes.“

Waar is jouw werkplek?
“Deze foto is genomen in het Kruytgebouw in De Uithof. Deze microscoop is onderdeel van het Biology Imaging Center (BIC) en wordt dus door veel verschillende onderzoekers gebruikt.”

Wat is er bijzonder aan jouw onderzoek?
“De microscoop is onlangs toegevoegd aan het BIC en is pas geleden officieel geopend door de rector. Het is een STED microscoop waarop je met een heel hoge resolutie naar dingen in de cel kan kijken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld extra informatie krijgen over hoe bepaalde eiwitten in de cel gedistribueerd zijn. Deze informatie is met een gewone fluorescentiemicroscoop niet te verkrijgen en deze microscoop kan dan ook aan veel verschillende onderzoeken een bijdrage gaan leveren.”

Advertentie