Het allerkoudste plekje van Peter van der Straten

Samen met zijn promovendi bouwde Peter van der Straten, hoogleraar Experimentele Fotonfysica, een experimentele opstelling in het Ornstein laboratorium dat de allerkoudste plek van Nederland is.

Wie bent u en wat doet u?
“Ik ben Peter van der Straten en ben hoogleraar Experimentele Fotonfysica.

Waar is deze werkplek?
“Dit is het hart van de experimentele opstelling van mijn onderzoeksgroep in het Ornstein laboratorium en tevens het allerkoudste plekje van Nederland. Hier koelen we atomen af tot op één miljoenste boven het absolute nulpunt, waarbij de atomen afgeremd zijn tot snelheden van een vlieg. Het gedrag van de atomen is radicaal anders dan het gedrag bij kamertemperatuur en dat kunnen we bestuderen. Zo kunnen we bijvoorbeeld tweede geluid bestuderen, waarbij het geluid zich niet verplaatst door een drukgolf, maar door een temperatuurgolf.”

Wat is er bijzonder aan deze plek of aan uw onderzoek?
“Meer dan tien jaar geleden heb ik samen met mijn promovendi en technici uit de groep besloten om deze opstelling te bouwen. Dat is een jarenlang proces geweest, waarbij samen met de Instrumentatie alle onderdelen ontworpen, gebouwd en getest zijn. Dat heeft een opstelling opgeleverd, die ons al meer dan tien jaar elk jaar weer nieuwe resultaten oplevert. Het biedt de onderzoeksgroep de mogelijkheid zich te profileren in een sterk competitief, internationaal onderzoeksveld.”

 

Tags: ornsteinlab

Advertentie