De stresstest van Jasper van Winden

Jasper van Winden werkt als programmamanager voor de nieuwe innovatieve onderwijsruimte van de UU. Hier kun je als docent je onderwijs inrichten zoals je zelf wilt.

Wie ben je en wat doe je?
"Ik ben Jasper van Winden, docent bij Biologie en programmamanager hoger onderwijs bij het Teaching & Learning Lab."

Waar is deze werkplek?
"
Dit is de innovatieve onderwijsruimte van het Teaching & Learning Lab, op de derde verdieping van het Buys Ballotgebouw. De ruimte bestaat sinds eind vorig jaar. Op 11 november was de opening."

Wat is er bijzonder aan deze plek?
"
Het bijzondere aan deze ruimte is dat je hem als docent helemaal kunt inrichten hoe jij wilt, optimaal aangepast aan jouw onderwijs. Hiervoor zijn er verschillende soorten meubels en apparaten beschikbaar. Op het moment van deze foto is de zaal ingericht als 'Active Learning Classroom': zes projectgroepen hebben ieder een eigen zit/sta-tafel, een eigen whiteboard en een eigen scherm, dat ze zelf kunnen gebruiken, maar dat ook centraal aangestuurd kan worden. Bijzonder aan die inrichting is dat een aandachtswand ontbreekt; instructie geef je vanuit het midden van de zaal.

"De foto is genomen tijdens een workshop over samenwerken. De studenten ondergaan er juist een stresstest: ze moeten in beperkte tijd een brug bouwen van papier en tape waar een volle gieter op moet kunnen staan en onderdoor moet kunnen. Aan de hand van deze activiteit bespreken ze vervolgens de rolverdeling in de groep."

Advertentie