De kniedistractor van Thijmen Struik en Roel Custers

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
“Wij zijn Thijmen Struik (links) en Roel Custers (rechts). Samen werken wij aan een behandeling voor knieartrose waarmee we voor knieartrose patiënten (jonger dan 65 jaar) de plaatsing van een eerste knieprothese willen uitstellen. Dat doen we met een behandeling die kniedistractie wordt genoemd, welke in het UMC Utrecht wordt uitgevoerd binnen de Mobility Clinic. Bij deze behandeling wordt de knie 6 weken lang ontlast met een zogenaamde distractor.”

Waar werken jullie?
“Allebei werken wij in het UMC Utrecht. Thijmen werkt als promovendus (afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie) en Roel als orthopeed. Het promotieonderzoek van Thijmen richt zich op het verbeteren van kniedistractie als behandeling voor knieartrose. Roel vervult als orthopeed een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de behandeling, en uiteraard voert hij de behandelingen uit.”

Wat is er interessant aan het apparaat dat te zien is op de foto?
“Het apparaat op de foto is een kniedistractor; de KneeReviver. Dit is een product dat uit een samenwerking tussen het UMC Utrecht en het spin-off bedrijf ArthroSave is ontstaan. Daarbij zijn veel verschillende partijen betrokken geweest. Momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van dit product in de zorg, waarmee de resultaten van jarenlang onderzoek uiteindelijk worden vertaald in een daadwerkelijke behandeling.”

Advertentie