Baden in ezelinnenmelk

Body: 

Volgens de legende baadde Cleopatra zich in ezelinnenmelk. Het hield haar huid jong, stralend en gezond. Maar was dat ook werkelijk zo?

Volgens de legende baadde Cleopatra zich in ezelinnenmelk. Het hield haar huid jong, stralend en gezond. Maar was dat ook werkelijk zo?


4. De Egyptische Cleopatra nam graag een bad in ezelinnenmelk. Had dat zin? 

a. Ja, vanwege het melkzuur en de vetten in melk
b. Ja, omdat het water van de Nijl vaak sterk verontreinigd was
c. Nee, water reinigt beter dan melk

Bron: Nationale Wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Antwoord op vraag 3:  Je staat op een omhooggaande roltrap. Wat gebeurt er terwijl je een stukje mee omhoog loopt?

Het juiste antwoord is C.
Als je een stap zet, zet je een kracht op de onderste trede. Je gewicht op de roltrap neemt daardoor even toe. Daarna verplaats je je gewicht, waardoor je even wat minder zwaar op de roltrap duwt. Netto blijft je gewicht gelijk. Het vermogen (= energie per seconde) dat de roltrap moet leveren om een persoon met gewicht massa maal zwaartekrachtsconstante omhoog te transporteren is m maal g maal v, waarbij v de opwaartse snelheid van de roltrap is. Het maakt hiervoor niet uit of de persoon stilstaat of loopt. De energie per seconde blijft gelijk, maar de totale energie die de roltrap verbruiktom de persoon één verdieping hoger te brengen is wel kleiner als de persoon omhoog loopt. Dat komt gewoon doordat de roltrap die persoon dan minder lang hoeft te tillen.


 

Facebook Twitter Whatsapp Mail