Broodje gezond

Body: 

Je hebt zin in een lekkere boterham en je denkt ha, ik heb nog ham. Maar die ham ziet er een beetje raar uit, met een groenige glans. Wat nu, opeten of weggooien? Een nieuwe wetenschapskraker.

Je hebt zin in een lekkere boterham en je denkt ha, ik heb nog ham. Maar die ham ziet er een beetje raar uit, met een groenige glans. Wat nu, opeten of weggooien? Een nieuwe wetenschapskraker.

Vraag 13. Soms heeft gekookte gesneden ham op het snijvlak een groene parelmoerachtige glans. Is het eten van die ham schadelijk voor de gezondheid?

a. Ja, die verkleuring duidt op een overmaat aan ziekteverwekkende bacteriën op het vlees.
b. Nee, die verkleuring komt door toegevoegde hulpstoffen.
c. Nee, die verkleuring duidt erop dat de ham nog erg vers is.

Vraag 12.  Door veel water te drinken na inname van veel alcohol wordt de erop volgende kater afgezwakt. Hoe komt dat?

a. De schadelijke stoffen die bij de afbraak van alcohol ontstaan, worden door de nieren sneller uitgescheiden.
b. De hersenvloeistof wordt op peil gehouden zodat de hersenen niet tegen de schedel botsen.
c.  De alcohol wordt sneller afgebroken in de lever.

Het juiste antwoord is b.
Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het blokkeert de werking van het 'antidiuretisch hormoon', een hormoon dat de heropname van vocht in de nieren regelt. Dus wordt er te veel vocht uitgeplast, waardoor het lichaam enigszins uitdroogt. De hersenen drijven in hersenvocht, dat viermaal per dag ververst wordt. Door het tekort aan water is er ook een tekort aan hersenvloeistof. Dat levert een onderdruk op waardoor de demping bij bewegen vermindert. De hersenen botsen letterlijk tegen de schedel. Aangezien de buitenste omhulling van de hersenen zeer gevoelig is ontstaat er hoofdpijn. Het drinken van veel water voorkomt de uitdroging enigszins. Dezelfde hoofdpijn komt ook voor bij lumbaalpunctie waarbij er een beetje hersenvocht wordt afgenomen - bijvoorbeeld ter controle van hersenvliesontsteking.

Bron: Nationale Wetenschapsquiz – NWO/VPRO
 

Facebook Twitter Whatsapp Mail