Duurzaam badderen

Body: 

In bad gaan kost veel meer energie dan even douchen. Wil je toch af en toe zonder al te veel schuldgevoel fijn in bad? Pas dan de juiste volloop-methode toe.

In bad gaan kost veel meer energie dan even douchen. Wil je toch af en toe zonder al te veel schuldgevoel fijn in bad? Pas dan de juiste volloop-methode toe.

Vraag: Wat is de zuinigste manier om je bad te laten vollopen met water van 38 graden Celsius?

a. Eerst het koude water erin
b. Eerst het warme water erin
c. Meteen de mengkraan goed afstellen

Bron: Nationale Wetenschapsquiz - NWO/VPRO


Antwoord op de vraag: wordt een vrouw van 75 kilo bij gelijke alcoholinname doorgaans sneller dronken dan een man van gelijk gewicht?

a.  Ja, want het vrouwelijk lichaam bevat minder lichaamswater
b.  Nee, ze worden vrijwel even snel dronken
c.  Dat hangt af van het soort drank dat ze nuttigen

Het juiste antwoord is a: Ja, want het vrouwelijk lichaam bevat minder lichaamswater.

Whisky, wijn of bier, maakt niet uit. Het is de alcohol in de drank die het 'm doet. Het vrouwelijk lichaam bevat meer vet, en minder lichaamswater dan het mannenlijf. Lichaamswater is het geheel aan vocht binnen en buiten de cellen, het zogenoemde intracellulair en extracellulair vocht. Een man bestaat doorgaans uit minstens 60 procent vocht, een vrouw hooguit 55 procent. Een man van 75 kilo bevat dus 45 kilo water, een vrouw van 75 kilo 41 en een kwart kilo. En omdat de ingenomen alcohol zich verspreidt over alle lichaamssappen, wordt de alcohol bij een man sterker verdund. Het gevolg is dat hun alcoholpromillage bij hetzelfde gewicht en dezelfde inname lager zal zijn.

Facebook Twitter Whatsapp Mail