Een boterham met pindakaas

Body: 

Ja hoor, heb je net een lekkere boterham met pindakaas gemaakt, valt hij op de grond. En natuurlijk met de pindakaaskant naar beneden.

Ja hoor, heb je net een lekkere boterham met pindakaas gemaakt, valt hij op de grond. En natuurlijk met de pindakaaskant naar beneden.

Vraag: Is het waar dat een boterham met pindakaas die van tafel wordt geschoven en op de grond valt, meestal op de besmeerde kant terechtkomt?
a. Nee, dat is een fabeltje
b. Ja, want de pindakaas verlegt het zwaartepunt van de boterham
c. Ja, dit komt door de hoogte van de tafel

Bron: Nationale Wetenschapsquiz - NWO/VPRO

Het juiste antwoord op de vraag: Is het doen van push-ups voor lange en korte mensen even moeilijk?
a. Nee, voor lange mensen is het makkelijker
b. Nee, voor korte mensen is het makkelijker
c. Hoe moeilijk push-ups zijn hangt van je lichaamsbouw af, niet van je lengte

Het juiste antwoord is: b. Nee, voor korte mensen is het makkelijker
Naarmate een mens langer is, is hij gemiddeld zowel sterker als zwaarder dan korte mensen. Echter, gewicht neemt sneller toe met lengte dan spierkracht. Gewicht neemt toe met lengte tot de derde macht, terwijl spierkracht toeneemt met lengte in het kwadraat. Uitgedrukt in lengte zijn korte mensen daarom sterker dan lange mensen. Voor push-ups komt daar het hefboomsysteem nog bij: de kracht die nodig is om een bepaald gewicht op te tillen neemt toe met lengte. Het bovenstaande geldt bij gelijkblijvende lichaamsverhoudingen en gelijkblijvende weefseleigenschappen. Bij het Amerikaanse leger en de FBI zijn push-ups onderdeel gemaakt van de selectieprocedure. Voor dit onderdeel moeten lange mensen dus meer moeite doen om aan de criteria te voldoen.
 

Facebook Twitter Whatsapp Mail