Een middel tegen kaalheid?

Body: 

Heb je aanleg om kaal te worden? Wie weet, is er een oplossing voorhanden.
Een nieuwe wetenschapskraker.

Heb je aanleg om kaal te worden? Wie weet, is er een oplossing voorhanden.
Een nieuwe wetenschapskraker.

Een 35-jarige man transplanteert schaamhaar naar zijn hoofd om de snel oprukkende kaalheid, die in zijn familie veel voorkomt, te bestrijden. Hoe ziet hij er tien jaar later uit?
a. Kaal: het schaamhaar valt net als het hoofdhaar uit
b. Behaard: het schaamhaar zit er nog maar de kans op krullen is heel groot
c. Behaard: het schaamhaar zit er nog en heeft vorm en kleur van het hoofdhaar overgenomen

Bron: Nationale wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Het juiste antwoord op vraag 18: Je kunt bij Facebook heel goed zien hoeveel vrienden jouw vrienden hebben. Hebben mensen op Facebook gemiddeld net zoveel vrienden als hún vrienden?
a. Ja
b. Nee, gemiddeld hebben hun vrienden meer vrienden dan zij
c. Nee, gemiddeld hebben hun vrienden minder vrienden dan zij

Het juiste antwoord is b.

Als iedereen op Facebook exact even veel vrienden heeft, dan is het gemiddeld aantal vrienden van iedereen gelijk. Echter, niet iedereen heeft even veel vrienden. Voor de meerderheid geldt dan dat jouw vrienden gemiddeld meer vrienden hebben dan jij. Dit verschijnsel heet de vriendschapsparadox, in 1991 geformuleerd door de Amerikaanse socioloog Scott L. Feld. De kans is groot dat jij vrienden bent met iemand die heel veel vrienden heeft. Stel je voor dat iemand tienduizend vrienden heeft, dan zullen er in ieder geval tienduizend mensen zijn die een vriend hebben die heel populair is. Zo'n populaire persoon trekt het gemiddelde enorm omhoog: al zijn tienduizend vrienden op Facebook hebben immers een vriend die tienduizend vrienden heeft. Dit geldt overigens voor alle sociale netwerken en niet alleen voor Facebook.

Een simpel voorbeeldje ter illustratie. Er zijn 11 vrienden: Arend, Bert, Cor… enz. Als ze in onderstaand schema verbonden zijn met een lijntje, kennen ze elkaar. We kunnen nu bekijken hoeveel vrienden ze hebben. A heeft bijvoorbeeld 2 vrienden, namelijk B en E. Zie de tabel:

  

 # = aantal

Daarnaast staat in een kolom hoeveel vrienden de vrienden van elke persoon hebben. Dus de vrienden van A, namelijk B en E, hebben respectievelijk 3 en 8 vrienden. De rest is ook terug te vinden in de tabel. Dan kunnen we uitrekenen hoeveel vrienden de vrienden van elke persoon gemiddeld hebben. A heeft bijvoorbeeld 2 vrienden die samen 11 vrienden hebben, dus gemiddeld 5½ vriend per persoon.

Facebook Twitter Whatsapp Mail