Hoe kies je een taart?

Zes taarten krijg je achter elkaar te zien. Allemaal even lekker maar niet allemaal even groot. Je mag er eentje kiezen, je gaat natuurlijk voor de grootste maar hoe maak je daarop de meeste kans? Een nieuwe wetenschapskraker.

Vraag 21: Je krijgt achter elkaar in willekeurige volgorde zes taarten te zien van verschillende grootte. Na elke taart moet je beslissen of je deze wilt of niet. Je mag maar één keer ja zeggen. Wat is de beste strategie om de grootste taart te bemachtigen?

a. Je verwerpt de eerste twee mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste twee
b. Je verwerpt de eerste vier mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste vier
c. Met een dobbelsteen, want het zal altijd een gok blijven

Bron: Nationale wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Het antwoord op vraag 20: Een gps-satelliet wordt vlak voor zijn lancering altijd zo ingesteld dat de interne klok net een fractie langzamer loopt dan klokken op aarde. Waarom doet men dat?
a. Om te compenseren voor de hoge snelheid van de satelliet
b. Om te compenseren voor de veranderde zwaartekracht op de satelliet
c. Om te compenseren voor de lage temperatuur van de satelliet

Het juiste antwoord is b. Om te compenseren voor de veranderde zwaartekracht op de satelliet
Voor een goede plaatsbepaling moet de klok in een gps-satelliet exact goed lopen. Gps-satellieten hebben echter met hun klokken last van twee verschijnselen. Ze vliegen met een grote snelheid om de aarde heen, én ze staan zo ver van het midden van de aarde af dat ze meetbaar minder last hebben van de zwaartekracht. De tijd gaat langzamer voor voorwerpen die snel bewegen en de tijd gaat langzamer voor voorwerpen die meer zwaartekracht voelen. Dat klinkt raar, maar zo werkt de natuur. En met behulp van de relativiteitstheorie van Einstein is dat keurig te berekenen. De klok van een gps-satelliet zal 7 miljoenste seconde per dag langzamer gaan lopen door zijn hoge snelheid. Maar omdat een gps-satelliet ruim twintigduizend kilometer boven de aarde vliegt en dus minder zwaartekracht voelt, zal zijn klok 46 miljoenste seconde per dag sneller lopen dan toen hij nog op aarde stond. Als je deze effecten bij elkaar optelt, blijkt dat de klok in de satellietbaan 39 miljoenste seconde per dag sneller gaat lopen. Vlak voor de lancering zal de klok dus langzamer gezet moeten worden. 

Tags: nwo

Advertentie