Hoe zit het met de interne klok van een gps-satelliet?

Body: 

De interne klok van een gps-satelliet  loopt niet gelijk met die van ons. Daar is natuurlijk een reden voor. Een nieuwe wetenschapskraker.

De interne klok van een gps-satelliet  loopt niet gelijk met die van ons. Daar is natuurlijk een reden voor. Een nieuwe wetenschapskraker.

Vraag 20. Een gps-satelliet wordt vlak voor zijn lancering altijd zo ingesteld dat de interne klok net een fractie langzamer loopt dan klokken op aarde. Waarom doet men dat?
a. Om te compenseren voor de hoge snelheid van de satelliet
b. Om te compenseren voor de veranderde zwaartekracht op de satelliet
c. Om te compenseren voor de lage temperatuur van de satelliet

Bron: Nationale wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Het antwoord op vraag 19: Een 35-jarige man transplanteert schaamhaar naar zijn hoofd om de snel oprukkende kaalheid, die in zijn familie veel voorkomt, te bestrijden. Hoe ziet hij er tien jaar later uit?a. Kaal: het schaamhaar valt net als het hoofdhaar uit
b. Behaard: het schaamhaar zit er nog maar de kans op krullen is heel groot
c. Behaard: het schaamhaar zit er nog en heeft vorm en kleur van het hoofdhaar overgenomen

Het juiste antwoord is b.
Niet de omstandigheden op de hoofdhuid, maar de genetica van het getransplanteerde haarzakje bepaalt hoe de haar groeit. Schaamhaar blijft schaamhaar, ook op het hoofd: het behoudt zijn vorm en kleur én het valt niet uit. Bij mannen met erfelijke kaalheid hebben de hoofdharen een genetische overgevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT), dat uit testosteron ontstaat. DHT laat de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen. Schaamhaar heeft deze genetische overgevoeligheid niet, dus het getransplanteerde haar blijft groeien, maar de kans op krullen is wel vrij groot

Facebook Twitter Whatsapp Mail