Kans op een kater? Drink veel water.

Body: 

Het is laat, je hebt meer gedronken dan je eigenlijk van plan was en de volgende dag moet je weer vroeg op. Wat doe je? Je drinkt een hoop water en de volgende ochtend valt het allemaal reuze mee. Hoe zit dat eigenlijk?

Het is laat, je hebt meer gedronken dan je eigenlijk van plan was en de volgende dag moet je weer vroeg op. Wat doe je? Je drinkt een hoop water en de volgende ochtend valt het allemaal reuze mee. Hoe zit dat eigenlijk?

Vraag 12.  Door veel water te drinken na inname van veel alcohol wordt de erop volgende kater afgezwakt. Hoe komt dat?

a. De schadelijke stoffen die bij de afbraak van alcohol ontstaan, worden door de nieren sneller uitgescheiden.
b. De hersenvloeistof wordt op peil gehouden zodat de hersenen niet tegen de schedel botsen.
c.  De alcohol wordt sneller afgebroken in de lever.

Vraag 11. De volle maan lijkt aan de horizon groter dan wanneer hij hoog in de lucht staat. Hoe kun je deze illusie terstond opheffen?

a. Door met één oog naar de maan te kijken.
b. Door te bukken en tussen je benen door naar de maan te kijken.
c. Door met een verrekijker naar de maan te kijken.

De clou van het antwoord zit in het woordje 'terstond'. Je kunt inderdaad met een verrekijker naar de maan kijken, en dan zal blijken dat hij laag aan de horizon even groot is als wanneer hij later hoog aan de hemel staat. Maar later is niet terstond, zodat antwoord c niet goed is.

Antwoord a, met één oog kijken, geeft ook niet de oplossing want het gaat om diepte-cues en perspectief en die ervaar je ook met één oog.

Als de maan aan de horizon staat, is er een sterke referentie met de omgeving. Er zijn zogeheten diepte-cues, zoals perspectief en tussenplaatsing. Die cues geven aan dat de maan ver weg staat. Daardoor dénken we dat hij vrij groot is. Als de maan recht boven ons hoofd staat, lijkt hij veel kleiner omdat die diepte-cues er niet zijn. Ons brein speelt dus een spelletje met de waarneming. Wanneer we ons bukken en met het hoofd tussen de benen door naar de maan kijken, kan ons brein die cues niet goed verwerken en zal de illusie terstond verdwijnen. Het juiste antwoord is dus b.

Bron: Nationale Wetenschapsquiz – NWO/VPRO
 

Facebook Twitter Whatsapp Mail