Lootjes en pakjesavond

Sinterklaas is weer in het land en 5 december is niet ver meer. Ga je pakjesavond vieren? Dat betekent hoogstwaarschijnlijk lootjes trekken. Hoe groot is de kans eigenlijk dat je jezelf trekt? Deze keer een wetenschapskraker voor de rekenaars.

Vraag 15: Met z’n vijven trek je lootjes voor sinterklaasavond. Als je het jaar daarop met 10 personen bent, moet je:
a. Twee keer zo vaak trekken voordat niemand zichzelf heeft
b. Wortel 2 keer zo vaak trekken voordat niemand zichzelf heeft
c. Even vaak trekken voordat niemand zichzelf heeft

Het antwoord op vraag 14:. Hoe komt het dat de meeste elektronische weegschalen minder gewicht aangeven op een zachte ondergrond dan op een harde ondergrond?
a. Vrijwel alle elektronische weegschalen hebben te lage pootjes
b. De indrukbaarheid van de weegsensor neemt af met de zachtheid van de ondergrond
c. De bodemplaat buigt op een zachte ondergrond minder door

Antwoord a. is juist. Op een zachte ondergrond tapijt, raken niet alleen de pootjes de vloer maar ook de behuizing rondom de pootjes of andere delen van de bodemplaat. Nu wordt het gewicht van de gebruiker, i.e. de kracht waarmee de hele weegschaal op de vloer duwt verdeeld over de pootjes en de behuizing eromheen waardoor er dus een lager gewicht aangegeven wordt. Weegschalen met een platte bodem zouden dan ook beter moeten werken, al zien ze er minder modieus uit. Er is ook nog het effect van scheefstand op een zachte ondergrond dat het schijnbare gewicht ook verlaagd, maar dit effect is verwaarloosbaar t.o.v. van het hiervoor geconstateerde. Antwoord B is een bekende instinker: al zet je de pootjes van de weegschaal op vier stukjes schuimrubber, de kracht op de druksensor in de pootjes als gevolg van samengeperste stukjes rubber is even groot als op een harde vloer. Antwoord C klopt wel voor de traditionele, mechanische weegschaal (en voor sommige oudere, op hetzelfde principe gebaseerde elektronische weegschalen), maar niet voor een elektronische weegschaal. Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge ontdekten in 2002 dat deze ouderwetse weegschalen door dit effect zorgen dat je op tapijt juist altijd zwaarder lijkt te wegen dan op de badkamervloer.

Bron: Nationale Wetenschapsquiz – NWO/VPRO
 

Tags: nwo

Advertentie