Schoon aan de haak
Het wordt weer winter, tijd voor boerenkool met worst, andijvie met spekjes, spaghetti alla carbonara, bruine bonensoep en nog veel meer dikmakende kost. Maar geen nood, zet de weegschaal op je zachte vloerkleedje en het valt allemaal weer mee. Een nieuwe wetenschapskraker.
Vraag 14. Hoe komt het dat de meeste elektronische weegschalen minder gewicht aangeven op een zachte ondergrond dan op een harde ondergrond?
a. Vrijwel alle elektronische weegschalen hebben te lage pootjes
b. De indrukbaarheid van de weegsensor neemt af met de zachtheid van de ondergrond
c. De bodemplaat buigt op een zachte ondergrond minder door
Het antwoord op vraag 13. Soms heeft gekookte gesneden ham op het snijvlak een groene parelmoerachtige glans. Is het eten van die ham schadelijk voor de gezondheid?
a. Ja, die verkleuring duidt op een overmaat aan ziekteverwekkende bacteriën op het vlees.
b. Nee, die verkleuring komt door toegevoegde hulpstoffen.
c. Nee, die verkleuring duidt erop dat de ham nog erg vers is.
Antwoord c is juist.
Groenverkleuring van ham kan optreden als gevolg van melkzuurbacteriën, maar die zijn niet schadelijk. De toevoeging van hulpstoffen zou de hele ham groen kleuren, dus dat is ook niet het goede antwoord.
Dat groene effect op verse ham komt van het oppervlak van vers gesneden verse ham dat een fijne microstructuur heeft waarop een zeer dunne laag vocht aanwezig is. Door het oplossen van onder andere zout en de aanwezigheid van vet in dit vocht zal - onder invloed van lichtinval onder een bepaalde hoek - de ham een groene, parelmoerachtige glans krijgen. Dit effect wordt ook wel iriseren genoemd, een verstrooiing van opvallend licht. De parelmoerachtige kleur zal wijzigen door draaiing van het hamoppervlak ten opzichte van het opvallende licht. De gesneden ham moet dan wel vers en mals zijn.
Bron: Nationale Wetenschapsquiz – NWO/VPRO