Waarom zijn de bananen krom?

Body: 

Waarom zijn de bananen krom? Het is een van de meest gestelde vragen aan Willem Wever. André van Duin zingt erover. Een nieuwe wetenschapskraker. 

Waarom zijn de bananen krom? Het is een van de meest gestelde vragen aan Willem Wever. André van Duin zingt erover. Een nieuwe wetenschapskraker. 

Vraag 22: Waarom zijn de bananen krom?
a. Die vorm is genetisch bepaald
b. Door de lichtinval
c. Door de zwaartekracht

Bron: Nationale wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Het antwoord op vraag 21: Je krijgt achter elkaar in willekeurige volgorde zes taarten te zien van verschillende grootte. Na elke taart moet je beslissen of je deze wilt of niet. Je mag maar één keer ja zeggen. Wat is de beste strategie om de grootste taart te bemachtigen?

a. Je verwerpt de eerste twee mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste twee
b. Je verwerpt de eerste vier mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste vier
c. Met een dobbelsteen, want het zal altijd een gok blijven

Het juiste antwoord is a. Je verwerpt de eerste twee mogelijkheden en kiest daarna voor de eerste taart die groter is dan de eerste twee.
Strategie c geeft een succeskans van 1/6 , ongeveer 17%. Strategie b heeft succes als de vijfde taart de grootste is (dit gebeurt met kans 1/6), of als de grootste taart als zesde wordt getoond én de op een na grootste níet als vijfde (de kans hierop is 1/6 × 4/5 = 2/15 ); tezamen 3/10 ofwel 30%. Strategie a heeft succes als de derde taart de grootste is (kans 1/6 ), of als de grootste taart als vierde wordt getoond én de grootste van de eerste drie taarten bij de eerste twee zit (kans 1/6 × 2/3 ), of als de grootste taart als vijfde wordt getoond én de grootste van de eerste vier taarten bij de eerste twee zit (kans 1/6 × 2/4 ), of als de zesde taart de grootste is én de op een na grootste taart bij de eerste twee zit (kans 1/6 × 2/5 ). De succeskans is dus 1/6 + (1/6 × 2/3) + (1/6 × 2/4) + (1/6 × 2/5), ongeveer 43%.

Facebook Twitter Whatsapp Mail