Wie lijkt op de mol?

Deze week niet Wie is de mol, maar wie lijkt op de mol? Mollen leven onder extreme omstandigheden: onder de grond, in het donker. Welke bevolkingsgroep heeft evolutionair gezien het meeste overeenkomsten met dit diertje?


Vraag: Je kan een mol het beste vergelijken met:

a. een Tibetaan
b. een Eskimo
c. een Arabier

Bron: Nationale Wetenschapsquiz - NWO/VPRO


Antwoord op de vraag: Je zet twee even grote stekjes van dezelfde plant op de vensterbank en geeft ze regelmatig met een gieter evenveel water. Eén van de twee stekjes aai je elke dag een beetje, het andere laat je onberoerd. Welk effect heeft deze behandeling na een paar weken op de groei van de planten?
 

a. Geen effect, beide planten groeien even snel
b. De vertroetelde plant groeit sneller dan de andere
c. De vertroetelde plant blijft in groei achter

Het juiste antwoord is c. De vertroetelde plant blijft in groei achter

In 1990 deden onderzoekers van de Stanford University in de Verenigde Staten een experiment met het onooglijke plantje Arabidopsis (de zandraket, een soort fruitvliegje onder de planten). Ze besproeiden kleine planten met hormonen en keken of dat effect op hun groei had. Dat bleek inderdaad het geval, ze groeiden langzamer. Ook bleek dat planten die alleen met water besproeid waren, eveneens langzamer groeiden. Men kwam erachter dat aanraking de groei vertraagt. Een typisch geval van serendipiteit. Door de aanraking wordt een aantal genen geactiveerd dat groeiremmend werkt. De officiële term voor dit verschijnsel is thigmomorfogenese. De vraag is waarom planten zo reageren. Onderzoekers stellen dat planten zich moeten wapenen tegen windvlagen. Dat doen ze door hun structuur te versterken. Maar daar is extra energie voor nodig en dat gaat ten koste van de groei.
 

Advertentie