Wieltjeszuigers

Body: 

Fiets je als een speer en dan heb je van die profiteurs aan je wiel hangen. Is dat balen of vind je het wel best omdat  je er zelf ook voordeel van hebt?

Fiets je als een speer en dan heb je van die profiteurs aan je wiel hangen. Is dat balen of vind je het wel best omdat  je er zelf ook voordeel van hebt?

Vraag 8. Vlak achter een voorligger verbruikt een fietser minder energie dan als hij alleen fietst. Maar heeft de koprijder ook profijt van die situatie?

a. Nee, integendeel, hij moet wat harder trappen
b. Nee, het maakt geen verschil.
c. Ja

Bron: Nationale Wetenschapsquiz – NWO/VPRO

Het antwoord op vraag 7. Je doet een dekbedhoes samen met kleiner wasgoed in de wasmachine. Hoe komt het dat aan het eind van het wasprogramma het kleine wasgoed in de dekbedhoes gedraaid is?

a. Door het heen en weer bewegen van de trommel.
b. Doordat klein wasgoed gevoeliger is voor waterwervels dan groot wasgoed.
c. Door het oppervlakteverschil tussen de dekbedhoes en het kleine wasgoed.

Het juiste antwoord is a. Wasmachines draaien tijdens een wasprogramma voornamelijk één kant op. Om de was los te maken, draait de trommel af en toe echter abrupt de andere kant op. Door deze tegengestelde beweging, komt er ineens een paar liter water met veel kracht tegen de was aan, waardoor de opening van de dekbedhoes helemaal open komt te liggen. Kleiner wasgoed valt stuk voor stuk in deze opening. Zodra de wasmachine gaat centrifugeren, worden de stukken wasgoed nog verder de hoes in geduwd. Was die eenmaal in de hoes zit, komt er zeer moeilijk weer uit.
 

Facebook Twitter Whatsapp Mail