Wordt een vrouw sneller dronken dan een man?

Body: 

Alcohol heeft op iedereen een andere werking. De één tikt met gemak tien biertjes weg, de ander is na twee drankjes al dronken. Is er eigenlijk een verschil tussen mannen en vrouwen?

Alcohol heeft op iedereen een andere werking. De één tikt met gemak tien biertjes weg, de ander is na twee drankjes al dronken. Is er eigenlijk een verschil tussen mannen en vrouwen?

Vraag: wordt een vrouw van 75 kilo bij gelijke alcoholinname doorgaans sneller dronken dan een man van gelijk gewicht?

a.  Ja, want het vrouwelijk lichaam bevat minder lichaamswater
b.  Nee, ze worden vrijwel even snel dronken
c.  Dat hangt af van het soort drank dat ze nuttigen

Bron: Nationale Wetenschapsquiz - NWO/VPRO


Antwoord op de vraag: In de topsport zijn schaatsers sneller dan hardlopers op alle officiële afstanden. Waardoor komt dat eigenlijk?

a.   Door de kou in een schaatshal is de lucht ijler dan op een atletiekbaan
b.   Het aerobe energiesysteem van een schaatser is altijd groter dan dat van een hardloper
c.   Schaatsers gebruiken hun afzetpunt voordeliger

Het juiste antwoord is c. Schaatsers gebruiken hun afzetpunt voordeliger.

Een sporter moet zich, om vooruit te komen, afzetten tegen de ondergrond. Een loper zet zich af tegen een vast punt op de grond en zal zijn been steeds sneller moeten strekken om harder te gaan. Dit houdt een keer op. Een schaatser neemt in zijn beweging zijn afzetpunt mee en kan een hogere snelheid halen omdat die losgekoppeld is van zijn streksnelheid. Antwoord C is dus juist. De luchtdrukverschillen tussen een schaatshal en atletiekbaan zijn zo klein dat ze niet het snelheidsverschil verklaren. Een goede hardloper heeft altijd een groter aeroob energiesysteem dan een goede schaatser. Schaatsers moeten juist een groot anaeroob systeem hebben omdat ze door hun houding zuurstoftekort krijgen in hun benen.

Facebook Twitter Whatsapp Mail