Babyfilmpje wint Masterclass van Bessensap

Veel goed nieuws uit de Geesteswetenschappen in de Hiep Hiep Hoera, waaronder vier talentbeurzen van NWO. Charlotte is verkozen jongeren een stem te geven en oh ja, de voetballers van Odysseus '91 promoveren.

Filmpje van Babylab wint Masterclass bij NWO Bessensap
Taalwetenschapper Brigitta Keij heeft op het evenement NWO Bessensap de Masterclasses gewonnen met een  presentatie en filmpje over haar onderzoek in het Babylab. In de Masterclasses ‘strijden’ drie onderzoekers tegen elkaar om de gunst van een journalistenpanel. Bij Bessensap ontmoeten wetenschappers journalisten. Tijdens de Masterclasses kregen onderzoekers 5 minuten om hun onderzoek kort en bondig uit te leggen. Daarna gaf de jury bestaande uit journalisten commentaar op de presentatie. De presentatie van Keij gaat over babytaal. Ze probeert erachter te komen hoeveel baby’s al hebben geleerd van hun moedertaal. 

Twee prijzen voor artikelen van OTS-promovendi
De brede lach stond op het gezicht van twee promovendi van het Onderzoeksinstituut voor Taal en Spraak omdat ze beiden bekroond zijn voor een publicaties in een wetenschappelijk tijdschrift.
Hanna Jochmann schreef het beste artikel in de afgelopen jaargang van Technical Communication en ontving daarvoor de Frank R. Smith Award. In haar artikel analyseert Hanna Jochmann het ontwerp van 100 verschillende internationale websites voor kinderen. Ze kijkt onder meer hoe speels ze zijn en of ze elementen van games hebben.
Sanne Elling kreeg de Rudolph J. Joenk, Jr. Award voor het beste artikel in het tijdschrift the IEEE Transactions. Sanne Elling deed onderzoek naar een evaluatiemethode waarbij proefpersonen hardop denkend taken op een website moeten uitvoeren. Ze ontdekte dat proefpersonen vooral stoppen met hardop denken wanneer ze een pagina scannen of wanneer ze problemen tegenkomen.

Vier talentvolle onderzoekers krijgen promotiebeurs
NWO Geesteswetenschappen en het Regieorgaan Geesteswetenschappen hebben een jongtalentenprogramma waarbij ze 20 jonge onderzoekers de kans geven promotieonderzoek te doen. Van de 20 zijn er 4 afkomstig van de Utrechtse faculteit.
Het gaat om Sander Kast die onderzoek gaat doen naar Nederlandse migrantkunstenaars uit de zeventiende eeuw die emigreerden naar Londen en met succes de Britse kunstmarkt betraden. Eliane Fanhauser richt zich in haar promotie op de laatmiddeleeuwse muziekcultuur in Holland. Arjan Post stort zich op de geschiedenis van Ibn Taymiyya, die vaak wordt neergezet als voorloper van het salafisme en moslimextremisme, maar ook als aartsvijand van de islamitische mystiek. En tenslotte Devin Vartijagaat die onderzoek gaat doen naar het denken over gelijkheid en ras. Dit project bekijkt de herkomst van ideeën over natuurlijke gelijkheid en raciale classificatie gedurende de achttiende eeuw.

Utrechtse studenten Charlotte en Sebastiaan mogen jongeren stem geven
Charlotte van Ommen (21) mag zich de komende twee jaar VN-jongerenvertegenwoordiger noemen. Zij won de verkiezingen als Nederlandse jongerenvertegenwoordiger van de Unesco. De studente Culturele Antropologie wil zich vooral sterk maken voor de multiculturele samenleving. “Wat zou het tof zijn als iedereen het mooie in elkaar zou zien”, schrijft ze. Ook de jongerenvertegenwoordiger voor Europese zaken komt uit Utrecht. USBO-student Sebastiaan Rood (22) versloeg in de finale de eveneens uit Utrecht afkomstige Hélène Phoa. Op de foto Charlotte en Sebastiaan. 

Studenten UU en TU/e verdelen prijzen Science and Technology Student Awards
De Utrechtse bachelorstudent Dion Hartmann en de Eindhovense masterstudent Arjan Hendriks zijn de winnaars geworden van de Science and Technology Student Awards. Ze ontvingen ieder een prijs in het kader van de strategische alliantie tussen de TU Eindhoven, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hartmann studeert Natuurkunde en Wiskunde en Liberal Arts & Sciences aan de Universiteit Utrecht. In zijn voorstel voor een thesis over spintronica maakt hij een heldere, nuttige en geloofwaardige koppeling tussen kennis en mogelijkheden van de TU Eindhoven en de Universiteit Utrecht. De winnaar voor masterthesis is Arjan Hendriks. Hendriks is student Medical Engineering aan de TU/e. Zijn voorstel, waarin gezocht wordt naar een patiëntvriendelijke manier om de agressiviteit van een prostaattumor te meten, heeft een groot maatschappelijk belang. De prijzen werden uitgereikt tijdens een gezamenlijk alliantie-symposium over energie en duurzaamheid in Eindhoven.

Eredoctoraat voor Ferjan Ormeling
Hij staat bekend als een van de auteurs van twee in vele talen vertaalde leerboeken en van een internetcursus op het gebied van cartografie. Daarnaast deed hij onderzoek naar theorievorming in de atlascartografie. Reden voor de Eötvös Lorand (ELTE) Universiteit in Boedapest  om de Utrechtse Ferjan Ormeling een eredoctoraat in de cartografische wetenschappen te geven. Bovendien werkt Ormeling al 40 jaar samen met deze universiteit, onder meer om elektroniche atlassen te ontwikkelen. Behalve voor Ormeling waren er eredoctoraten voor een wetenschapper uit Oxford, Parijs en Wenen.

Hanno van Keulen wint praktijkprijs voor TalentenKracht
Hanno van Keulen, medewerker bij het Centrum voor Onderwijs en Leren, werkt mee aan het TalentenKracht-programma waarin 7 universiteiten kijken hoe ze de talenten van kinderen tussen de 3 en 14 jaar beter tot hun recht kunnen laten komen. Hanno van Keulen zet zich vooral in voor het zogenaamde ‘Vindplaatsenprogramma’ dat deel uitmaakt van TalentenKracht. Bij dit programma worden scholen, ouders en kinderopvang betrokken om kennis door te geven op gebied van wetenschap en techniek. Dit programma draait zo goed dat Van Keulen er de praktijkprijs van de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR) voor heeft gekregen. De tweejaarlijkse prijs werd aan hem uitgereikt tijdens de Onderwijs Research Dagen in Brussel.

Prijs beste neuro-proefschrift voor Myrrhe van Spronsen
Myrrhe van Spronsen studeert geneeskunde, volgde twee masters en promoveerde een jaar geleden bij Casper Hoogenraad op een onderzoek naar transport van zenuwcellen. De vakjury van de ‘Vrienden van de Neurofederatie’ bekroonde het proefschrift van Van Spronsen met de Dutch Neurofederation PhD Thesis Prize. De jury noemde de thesis ‘een relevante en zeer innovatieve studie’. Van Spronsen vertelt in een bericht op de bèta-site dat niet alleen de wetenschappelijke, maar ook de klinische relevantie doorslaggevend was. Het proefschrift heeft al twee publicaties in wetenschappelijke tijdschriften opgeleverd. De prijs bedraagt 2000 euro. Op dit moment loopt Spronsen coschappen om de studie Geneeskunde af te ronden.

Voetballers Odysseus naar tweede klasse
Met een klinkende overwinning van 3-1 in de verlenging wist de studentenvoetbalclub Odysseus 91 te promoveren naar de tweede klasse. Vorig jaar nog degradeerden de studenten, maar een jaar later weet het team onder leiding van trainer Pieter van de Grift weer terug te keren. Een lichte domper op de feestvreugde is de accommodatie op Olympos, die in de voetbalwandelgangen al ‘de meest povere’ van de regio Utrecht wordt genoemd. Het mag de pret niet drukken. De studenten leefden zich uit met het zingen van het clublied.

 

Advertentie