Drie Europese grants voor Utrechtse wetenschappers

Bij de Universiteit Utrecht zijn genoeg redenen voor een feestje. Prijzen, benoemingen en schouderklopjes. DUB verzamelt ze, zet ze bij elkaar in het zonnetje en roept: Hiep hiep … Hoera!

Onderzoek celdeling in planten goed voor 1,5 miljoen
Een grote prestigieuze subsidie voor de bioloog Pankaj Dhonukshe. Hij ontvangt de Europese ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de celdeling in planten, waarmee hij zijn onderzoek verder kan uitbreiden. De wetenschapper ontdekte, samen met collega’s, welke eiwitten in planten zorgen voor de celdeling in planten. Het onderzoek werd al eerder beloond met de Nederlandse ‘Vidi’-subsidie en was daarnaast al te lezen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Cell. Het onderzoek is tevens van belang voor het onderzoek naar kanker, omdat zowel mensen als dieren dezelfde stamcellen bevatten.

Nog twee Utrechtse toppers ontvangen Starting Grant
Niet alleen Dhonukshe ontvangt de Europese ERC Starting Grant voor zijn onderzoek. Ook taalwetenschapper Rick Nouwen en historicus Ewout Frankema ontvangen ieder een zelfde bedrag à 1.5 miljoen euro voor hun onderzoeken. De aankomende vijf jaar gaan beide heren verder met ieder hun eigen onderzoek. Nouwen gaat verder met zijn project waarwmee hij wil aantonen er een universeel mechanisme bestaat voor het gebruik en de interpretatie van zogenoemde ‘scalaire expressies’. Frankema’s project bestaat uit een langetermijnbenadering naar de levensstandaarden in Afrika.

Eric plaquette voor Clarin
Common Language Resources and Technology Infrastructure for the Humanities and Social Sciences (CLARIN) is de  naam van het door de Universiteit Utrecht gecoördineerde programma dat op een uniforme manier toegang voor iedere wetenschapper mogelijk maakt vanaf zijn eigen computer tot digitale archieven in Europa. Dit voorjaar kreeg Clarin de de status van ‘Eric’: European Research Infrastructure Consortium.  Een verheugende gebeurtenis omdat die status het onderzoek binnen Europa zoveel makkelijker maakt. Om de bijzondere status zichtbaar te maken is er nu een plaquette waarop de status bevestigd staat. Maadag 3 september overhandigde Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie deze plaquette aan Clarin-directeur en taalwetenschapper Steven Krauwer.

Studentenprijzen bij opening academisch jaar
De scriptieprijs 2012 is gewonnen door rechtenalumnus Nik de Boer. De prijs voor bijzondere verdiensten gaat naar vier wiskundestudenten die de Nederlandse tak van stage-intermediair IAESTE hebben opgericht. Tijdens de opening van het academisch jaar in de Domkerk ontvingen de winnaars een oorkonde en een bedrag van 1.500 euro. Scriptieprijswinnaar Nik de Boer heeft aan de UU een bachelor Rechtsgeleerdheid en een bachelor Filosofie cum laude afgerond. Daarna deed hij de Master Legal Research. Zijn met een 9 beoordeelde masterscriptie is "een intellectuele topprestatie op het grensvlak van constitutioneel recht en filosofie", schrijft de jury. De grootste bijdrage aan de maatschappij is afkomstig van een kwartet wiskundestudenten. Danny Chan, Milo van Holsteijn, Jöbke Janssen en Wouter Vink, allen student of net afgestudeerd aan de masteropleiding Mathematical Sciences. Zij hebben International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE) in Nederland opgericht. Die organisatie helpt technische- en bètastudenten bij het vinden van een internationale stage.

Scriptieprijzen Geesteswetenschappen
Bij de faculteit Geesteswetenschappen won Annelies Kleinherenbrink met haar scriptie Revolutionizing Evolution: Evolutionary Psychology, Feminist Epistemologies, and the Reality of Time de prijs voor de beste maatschappelijke scriptie van het jaar. De Slowaakse Evina Steinová viel tijdens de facultaire opening van het academische jaar ook in de prijzen. Zij schreef volgens de jury de beste wetenschappelijke scriptie. De titel: Biblical Material in the Latin Apocryphal Acts of the Apostles. De juryrapporten en meer informatie over de genomineerden vindt u hier.


Ureka!
Een goed idee in je achterhoofd om de gezondheidszorg te verbeteren? Biomedicus Thijmen Struik bedacht de Kniedistractor, een apparaat om van kniedistractie een gemakkelijker toepasbare behandeling te maken. Met dit idee deed hij mee aan de UMC Ureka Mega Challenge en won de eerste finale van de Ureka met zijn idee. Met het geld wat hij ontvangt (75.000 euro) zal hij de aankomende paar maanden zich gaan inzetten om het idee tot uitwerking te brengen. Binnen acht maanden moet een functionerend prototype neergezet worden. Thijmen, van harte!

Diervriendelijke Grant voor Gezelschapsdieren
De onderzoekers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de UU ontvangen een Michelson Grant van 250.000 dollar voor hun onderzoek naar diervriendelijke sterilisatie. Om de grote overpopulatie van (zwerf)honden tegen te gaan, wordt er gezocht naar een middel dat de voortplanting tegen gaat. Jaarlijks worden nog miljoenen honden geëuthanaseert, terwijl de overpopulatie ook voorkomen kan worden op een diervriendelijke manier.

Jan Hogendijk wint eerste Otto Neugebauer Prize
Jan Hogendijk, hoogleraar geschiedenis van de wiskunde aan de Universiteit Utrecht, heeft de Otto Neugebauer Prize for the History of Mathematics toegekend gekregen. De prijs van 5000 euro werd op 2 juli uitgereikt tijdens het zesde Europese Congres voor Wiskundigen te Krakow (Polen). Hogendijk, die is gespecialiseerd in de wiskunde van de oudheid en middeleeuwen. Hij krijgt de prijs toegekend voor zijn originele en invloedrijke werk in de geschiedenis van de wiskunde. In bijna 30 jaar onderzoek heeft Hogendijk laten zien hoe de Griekse wiskunde werd opgenomen in de Arabische wereld in de Middeleeuwen, en hoe de wiskunde ontwikkelde tijdens de Middeleeuwse Islamitische cultuur en uiteindelijk naar Europa werd doorgegeven. De Otto Neugebauer Prize for the History of Mathematics werd dit jaar voor het eerst toegekend. 

Prijs voor jonge Italiaanse onderzoeker van UU
Simone Belli MSc van het Instituut voor Theoretische Fysica (ITF) aan de Universiteit Utrecht heeft de Fontana prijs 2012 van de Società Italiana di Fisica gewonnen. Hij krijgt deze prijs voor zijn bijdrage aan de thermodynamica van vloeibare kristallen. De Fontana prijs, waarmee een geldbedrag van 1000 euro is gemoeid, wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge Italiaanse onderzoeker. Dit jaar ging de prijs specifiek naar een onderzoeker die werkzaam is in de zachte gecondenseerde materie. De uitreiking vindt medio september plaats tijdens het jaarcongres van de de Società Italiana di Fisica te Napels.

 

Advertentie