Extra Europees geld voor toegang tot geavanceerde onderzoeksapparatuur

De Europese Unie heeft 10 miljoen euro toegekend aan het onderzoeksproject iNEXT, dat gecoördineerd wordt door Rolf Boelens, de Utrechtse hoogleraar Biomoleculaire NMR Spectroscopie en Anastassis Perrakis van het Nederlands Kanker Instituut (NKI).

iNEXT geeft onderzoekers uit heel Europa toegang tot geavanceerde onderzoeksapparatuur voor het bepalen van de structuur en functie van eiwitten en eiwitcomplexen.

Het bepalen van de structuur en de interactie tussen eiwitten is essentieel voor het begrijpen van biologische processen en daarmee ook voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Door iNEXT kunnen Europese onderzoekers nu geavanceerde technieken inzetten om de structuur en interactie van eiwitten te ontrafelen waar ze anders geen toegang toe zouden hebben.

Daarnaast is geld beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksmethoden. Onderzoekers kunnen vanaf september 2015 voorstellen indienen om gebruik te maken van de iNEXT faciliteiten.

Aan iNEXT nemen 23 partners deel, waaronder het European Molecular Biology Laboratory (EMBL) en de Universiteit van Oxford. De samenwerkende faciliteiten bevinden zich door heel Europa. In Nederland geeft iNEXT toegang tot de krachtige NMR faciliteit in Utrecht, de eiwitfaciliteit van het NKI en het Netherlands Center for Electron Nanoscopy (NeCEN) in Leiden.

Advertentie