Half miljoen voor fundamenteel onderzoek naar het geluid van licht

Henk Stoof en Dries van Oosten van Natuur- en Sterrenkunde krijgen ruim een half miljoen euro uit de FOM-Projectruimte voor hun onderzoek ‘Shaping the sound of light’. Slechts 8 van de 24 ingediende voorstellen werden gehonoreerd.

Met dit onderzoeksvoorstel willen ze een zogenaamd Bose-Einstein condensaat van licht maken. Een Bose-Einstein condensaat is een bijzondere aggregatietoestand die normaal alleen ontstaat bij temperaturen net boven het absolute nulpunt. De atomen bevinden zich dan allemaal in de grondtoestand, waardoor ze niet meer te onderscheiden zijn en zich als één geheel gedragen. Het bijzondere van een Bose-Einstein condensaat van licht is dat dit bij kamertemperatuur gemaakt kan worden.

Dit is al eerder in Bonn aangetoond door het licht op te sluiten in een doosje met daarin een kleurstof. Van Oosten en Stoof gaan het licht echter opsluiten in een halfgeleidermateriaal met daarin een regelmatig patroon van gaten gevuld met lucht. Dit maakt het systeem veel flexibeler en controleerbaarder, wat belangrijk is voor de toepassingen die zij voor ogen hebben.

Door het bestuderen en begrijpen van een aantal bijzondere eigenschappen van deze unieke vloeistof , willen ze een analogon van een zwart gat te maken. Daarmee hopen ze onder andere in het laboratorium voor het eerst de beroemde Hawking straling van een zwart gat te kunnen aantonen.

Advertentie