Hiep hiep hoera: de beste gamers komen uit Utrecht

Een eervolle benoeming als eerste niet-Amerikaansehonours fellow, een prijs voor alternatieven van dierproeven, een nominatie voor de vrijwilligersprijs en Utrechtse studenten die de grote winnaar bij de Dutch Game Awards. Een greep uit de hiep hiep hoera van deze week.

Abbey games grote winnaar bij de Dutch Game Awards
Vier studenten van de UU zijn de grote winnaar geworden bij de Dutch Game Awards. Ze wisten met strategiegame Reus drie nominaties te verzilveren. Hoewel mentoren en vrienden het realiseren van de game afraadden, bleek de game een schot in de roos. Op de Dutch Game Awards wonnen ze de titel beste pc/console game, de game met het beste entertainmentdesign en de publieksprijs. Bij de publieksprijs kon de Nederlandse industrie stemmen op hun favoriete game van het voorbije jaar. De vier studenten Maarten Wiedenhof, Manuel Kerssemakers, Adriaan Jansen en Bas Zijlstra richtten in 2012 samen een bedrijf op, genaamd Abbey Games. Inmiddels telt de Game Studio 15 medewerkers van wie 9 fulltime betaalde krachten. Naast deze grote winnaar was het Spel van de Gouden Eeuw van Monkeybizniz genomineerd voor Best Applied Game Design. Dit spel is ontwikkeld door Utrechtse onderzoekers Oscar Gelderbloem en Joost Jonker. Ze vielen helaas buiten de prijzen.

Utrechtse hoogleraar krijgt prijs voor ontwikkelen van alternatieven voor dierproeven
Bas Blaauboer heeft de Willy van Heumenprijs gewonnen. Hij ontvangt 25.000 euro vanwege zijn hele oeuvre waarin hij werkt aan de 3V’s (vervanging, vermindering en verfijning) van proefdiergebruik. Blaauboer is erg blij met de prijs. “Het stimuleert hopelijk ook jonge wetenschappers om met moderne onderzoeksmethoden de toxiciteit van stoffen te voorspellen. Op den duur moeten we de overheid kunnen overtuigen dat deze methoden ook echt werken.” De Willy van Heumenprijs wordt een keer in de twee jaar toegekend door de Stichting ‘Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren’. De prijs is bedoeld voor een persoon of instantie die zich heeft ingezet voor het bevorderen dat het gebruik van proefdieren voor medische doeleinden wordt beperkt tot alleen het noodzakelijke en dat de alternatieven zo goed mogelijk worden benut.

Geostudent wint Rachel Carson Milieuscriptieprijs
De VVM Rachel Carson Milieuscriptieprijs 2013 is gewonnen door geostudent Maayke Damen. Ze deed haar masteronderzoek naar een paspoort voor grondstoffenbronnen. De scriptie bevat volgens de VVM-jury veel informatie over schaarste aan grondstoffen en de verschillende manieren waarop die schaarste beperkt kan worden. De jury vindt het een prettig leesbare scriptie en is onder de indruk van de originele manier waarop Maayke informatie heeft verzameld. De Rachel Carson Milieuscriptieprijs wordt elk jaar aan een wo- en een hbo-student uitgereikt. Dit jaar heeft de VVM, het netwerk van milieuprofessionals, drie scripties bekroond. De prijs is vernoemd naar Rachel Carson, de auteur van het boek Silent Sprong, die zo’n vijftig jaar geleden het begin vormde van de brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek.

Evi Bakker haalt podium met sieradenontwerp in China
Geneeskundestudent Evi Bakker heeft de derde prijs gewonnen op een internationale ontwerpwedstrijd in Peking. Met een met diamant bezette ring met bogen van titanium verraste zij de jury in de Chinese hoofdstad en liet zij bijna 1500 deelnemers achter zich. Met de prijs van 2500 euro hoopt ze een deel van haar toekomstige stage in een ziekenhuis in Kaapstad betalen. Hoewel zij meer ziet in een loopbaan als chirurg is ontwerpen haar grootste hobby. Evi Bakker noemt zichzelf een perfectionist: “Dat zit in mijn aard. Mijn moeder heeft aan de hand van mijn ontwerp de ring gefabriceerd. Zij bekeek het technische proces. Ze wees me op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het ontwerp, maar zelfstandig mocht ze er niets aan veranderen. Dat gaf interessante discussies, maar we zijn er wel uitgekomen.”

Studentenklimmers winnen 21 uur durende avonturenrace
Teams van Studentenklimvereniging USAC hebben zaterdag in Enschede 21 uur lang afgezien tijdens de ‘Battle of the Sacs’. Dit is een avonturenrace waarbij deelnemers onder andere hardlopen, mountainbiken, kanoën en ook nog zelf de route moeten vinden. USAC, de Utrechtse studenten klimvereniging, bleek na 200 kilometer de winnaar. Er deden 32 teams mee van vier studenten. De Battle of the Sacs leidde de deelnemers vrijdagnacht en zaterdag langs verschillende Twenste plaatsen, waarbij ze moesten kanoën, hardlopen en mountainbiken. Onderweg konden extra punten worden verdiend met puzzelopdrachten, maar ook met een brancardrace, skippyballen en een touwparcours. Door vooraf opgegeven controlepunten moesten de klimmers bovendien zelf hun route vinden. Volgend jaar zal de avonturenrace in Utrecht worden georganiseerd, aangezien de winnaar altijd de volgende editie moet uitzetten.

Marca Wolfensberger als eerste niet-Amerikaan benoemd tot honours fellow
Honourscoördinator Marca Wolfensberger van de faculteit Geowetenschappen is benoemd als fellow in de National Collegiate Honors Council (NCHC). Dit is de grootste organisatie in Amerika op het gebied van excellent onderwijs. Het is voor het eerst iemand buiten Amerika een zetel bemachtigt in de NCHC. De NCHC heeft een ondersteunende rol voor onderwijsinstellingen en het bevordert excellent onderwijs. Wolfensberger vindt dat honours studenten kunnen worden opgeleid tot kritische wereldburgers die hun bijdrage willen leveren aan wetenschap en de samenleving. “Ik ervaar het als een eer en een opdracht tot fellow van de NHCH te zijn uitgekozen. Het is belangrijk, omdat het zal helpen honors ook in Europa te verspreiden.” Eerder deze week liep Wolfensberger de titel 'lector van het jaar' mis. Zij was genomineerd op grond van haar werk als lector bij de Hanze hogeschool.

Stichting Spontaan genomineerd voor Utrechtse vrijwilligersprijs
Studentenvereniging Spontaan, een vereniging voor sociale betrokkenheid, is genomineerd voor de Vrijwilligersprijs Utrecht. Uit bijna zeventig aanmeldingen koos de jury dertien kanshebbers. Er zijn twee categorieën: vrijwilligers en organisaties. De prijs is dus niet alleen voor de maatschappelijke organisaties, maar ook voor de vrijwilligers zelf. Dat laatste is nieuw dit jaar. De jury zocht inspirerende, creatieve kandidaten die voor méér gaan en daarmee aansluiten op het thema: ‘Waar een wil is..’. Wethouder Victor Everhardt maakt donderdag 28 november de winnaars bekend tijdens een feestelijke prijsuitreiking in het Utrechts Archief. De winnende organisatie ontvangt 2500 euro. De organisaties die tweede en derde worden ontvangen respectievelijk 1500 en 1000 euro. De winnende vrijwilliger krijgt een aanbod voor deskundigheidsbevordering voor het eigen project of interessegebied.

Muziekwetenschapper wint Alfred Einstein Award
Theodor Dumitrescu, onderzoeker muziekwetenschap aan de UU en softwareontwikkelaar heeft een prijs gewonnen voor het beste muziekwetenschappeiljke artikel van het afgelopen jaar. De Alfreid Einstein Award van de American Musicological Society wordt elk jaar uitgereikt. Dumitrescu kreeg de prijs voor zijn artikel Who was ‘Prioris’? A Royal Composer Recovered. Het onderzoek richt zich op vijftiende- en zestiende-eeuwse Europese muziek en digitalisering van de bronnen. Dumitescru was van 2006 tot 2009 postdoc in Utrecht, van 2009 tot 2011 was hij universitair docent. Verder leidt Dumitrescu het CMME project, dat online kritische edities van polyfone muziek uitbrengt. Daarnaast is hij oprichter van vocaal ensemble Ars Nova Trajectina, dat uit Utrechtse muziekwetenschappers bestaat. Dumitrescu ontving met de Alfred Einstein Award een diploma, medaille en geldprijs ter waarde van 10.000 dollar.

Advertentie