Hiep hiep: Utrechtse wetenschapper wint Red Hot Woman Award
Aan het eind van het jaar strooit de EU nog met enkele hoge ERC Grants. Anna Akhmanova en Caspar Hoogenraad halen miljoen binnen. Sarah Durston krijgt de Red Hot Woman Award voor de wetenschap en studenten van het UUMUN scoren in Cambridge.
Sarah Durston wint Red Hot Woman Award
Vrouwen moeten meer en beter laten zien waar ze mee bezig zijn. Dat is de reden dat het blad Red de Red Hot Woman’s Award in verschillende categorieën uitlooft. In de categorie Wetenschap waren vijf vrouwen genomineerd, onder wie de nieuwe UU-hoogleraar Beatrice de Graaf en de Marsdeskundige Inge Loes ten Kate. De prijs ging echter naar de Utrechtse Sarah Durston, hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen en hoofd van het Niche lab van het UMC Utrecht Haar onderzoek richt zich met name op het ontstaan van ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme en ADHD. De afgelopen 15 jaar was zij verantwoordelijk voor het maken en analyseren van maar liefst 1900 MRI-scans. Met die scans probeert ze onder meer antwoord te krijgen op de vraag: hoe komt het dat het ene kind ADHD ontwikkelt en het andere niet?
ERC Synergy Grant van 7,1 miljoen voor Anna Akhmanova
Hoogleraar Celbiologie Anna Akhmanova heeft samen met natuurkundige Marileen Dogterom van MOLF/TU Delft een ERC Synergy Grant van 7,1 miljoen euro binnengehaald. Deze Europese grant is vooral bedoeld om interdisciplinaire samenwerking tot excellente wetenschappers te stimuleren. Het cellenonderzoek dat zij doen, probeert de interne organisatie van cellen te begrijpen en te controleren. De onderzoekers zullen op verschillende niveaus het skelet van de cel – een netwerk van eiwitdraden dat zorgt voor de organisatie en transport van celcomponenten – bestuderen en manipuleren. De manipulatie van het celskelet gebeurt met licht. Hiermee kunnen de onderzoekers molecuulinteracties die de organisatie van de celskelet beïnvloeden aan of uit zetten.
Casper Hoogenraad ERC Grant van 2 miljoen
Het vakgebied van de Celbiologie heeft nog meer reden tot juichen. Behalve de ERC Synergy Grant van Anna Akhmanova, ontvangt ook Casper Hoogenraad een European Research Council een Consolidator Grant. In zijn geval gaat het een bedrag van 2 miljoen euro voor onderzoek naar de ontwikkeling van het skelet van zenuwcellen. “Over de ontwikkeling van het skelet van zenuwcellen is nog heel weinig bekend, omdat de juiste technieken hiervoor nog niet bestonden", licht Hoogenraad toe. "Wij hebben daarom in de afgelopen jaren nieuwe microscopische technieken ontwikkeld. Hiermee kunnen we levende zenuwcellen in beeld brengen én manipuleren. Als we inzicht krijgen in hoe deze netwerken worden aangelegd, kunnen we ook beter begrijpen waarom het soms mis gaat, waardoor ziekten als Alzheimer en ALS ontstaan." In een animatiefilm 'A Day in the Life of a Motor Protein' legt Casper Hoogenraad uit hoe zijn onderzoek werkt.
Henk Dijkstra wint award voor rekentijd op supercomputer
Henk Dijkstra, hoogleraar Dynamische Oceanografie heeft met enkele collega’s van andere universiteiten rekentijd gewonnen met vier van de grootste supercomputers ter wereld. Zij hebben een project ingediend om 10 keer zo nauwkeurig het effect van klimaatveranderingen op de oceaanstroming te bepalen. Het project is gehonoreerd met de internationale Enlighten Your Research (EYR) Global-award die tijdens de SuperComputing 2013 Conferentie in Denver werd uitgereikt. Dit betekent dat ze voor hun onderzoek gebruik mogen maken van vier van de grootste supercomputers ter wereld die werken met geavanceerde 10G lichtpad-netwerken.
Rubiconbeurs voor Jorg Calis
Jorg Calis, werkzaam bij de groep Immunological Bioinformatics van de Universiteit Utrecht, krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubicon-subsidie om twee jaar onderzoekservaring op te doen aan de Rockefeller University in de VS. Het onderzoek van Calis gaat over het immuunsysteem. Dit is extreem divers, zodat het adequaat kan reageren op een divers aantal bedreigingen. Met een nieuwe techniek gaat Jorg deze diversiteit in kaart brengen, en met grote precisie kijken hoe diversiteit gebruikt wordt in immuunreacties tegen infecties.
UUMUN delegatie scoort in Cambridge
Met 16 studenten vertegenwoordigden de UUMUN-delegatie 2013-2014 de Utrechtse eer in het Engelse Cambridge. Meer dan 78 delegaties gingen met elkaar in debat over allerlei aan de Verenigde Naties gelieerde thema’s. En de Utrechtse debaters kwamen goed uit de verf. Zo won het team de Best-delegation Award. Maar er waren ook individuele prijzen. Pim van den Brink werd uitgeroepen tot Best Delegate in United Nations Framework Convention on Climate Change, Rosemarie Little was Best Delegate in World Intellectual Property Organization, Oliver Whitehead de Best Delegate in African Union, Maarten Acda werd genoemd als Honourable Mention in International Monetary Fund, Anita Hossain – Honourable Mention in Security Council en Willem Mouton – Honourable Mention in World Health Organization. In maart opent de selectie voor de delegatie 2012-2013. Via de site www.uumun.nl kun je je aanmelden.
Utrechtse studente wint ING spaarspektakel
Je moest als student in een paar maanden 150 euro zien te sparen en dan maakte je kans op een paar mooie prijzen, zoals een scooter of een laptop. De Utrechtse rechtenstudente Minke Reijneveld werd verrast met een laptop. Op de vraag waarom ze geld opzij zet, zei Minke: “Om in het buitenland te studeren.”
Tom Booms wint Molengraaf prijs
De rechtenstudent Tom Booms heeft voor zijn scriptie Het Afhankelijke Recht de Molengraaff prijs voor het onderwijsjaar 2012-2013 gekregen. Deze prijs is bedoeld voor een Utrechtse student op het gebied van Privaatrecht die een topscriptie heeft geschreven die gepubliceerd is in een vakblad. Zo wil het Utrechtse Molengraaff Instituut voor Privaatrecht studenten stimuleren wetenschappelijk te publiceren.
Kaj Hendriks grossiert in nominatie
Tijdens het gala van NOC*NSF viste de roeier Kaj Hendriks net achter het net bij het uitroepen van de Sportploeg van het jaar. Zijn team van de Holland vier zonder die deze zomer de wereldtitel pakte was wel genomineerd. Maar wie weet wordt Hendriks nog sportman van de stad Utrecht. De uitreiking hiervan is pas in februari. Overigens is Geo-studente en roeister Inge Janssen bij dit evenement genomineerd als sportvrouw van de stad.
Hendriks is door Helden magazine benoemd tot held van het jaar. En om te bewijzen dat hij ook goed tegen de wind in kan fietsen, deed hij mee aan de NK tegen de wind in fietsen. Daar werd hij derde.