Jozien Bensing geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Jozien Bensing, hoogleraar Klinische & Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht kreeg op 24 maart in het academiegbouw de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’ opgespeld door de burgemeester van haar woonplaats Neerijnen.

Het is niet de eerste onderscheiding die Bensing binnenhaalt. In 2004 ontving ze de Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau Daarnaast verwierf zij enige jaren geleden de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Ook kreeg zij als eerste niet-Amerikaan de toonaangevende George Engel Award toegewezen

Bensing kreeg de onderscheiding vanwege haar ontving de premie voor haar ‘exceptionele wetenschappelijke (onderzoeks-)prestaties’.

Haar baanbrekende onderzoek ging over medische communicatie: hoe verloopt de verbale en nonverbale communicatie tussen artsen en patiënten, en hoe is deze te verbeteren?

Volgens Bensing is communicatie een wezenlijk onderdeel van de gezondheidszorg. Niet alleen voor het emotionele welzijn van de patiënt, maar ook voor de genezing. Om die arts-patiëntcommunicatie te analyseren, heeft ze een gegevensbestand opgebouwd, bestaande uit meer dan 15.000 video-opnamen van gesprekken tussen artsen en patiënten.

Deze database is veruit de grootste ter wereld. Op haar initiatief wordt de database nu internationaal gebruikt voor grootschalig onderzoek naar de gevolgen van arts-patiëntcommunicatie op de kwaliteit en de uitkomst van de zorg, waaronder de latere gezondheid van de patiënt.

Advertentie