Natuurbescherming is hot: Prins Bernhard Leerstoel en Stichting Trésor ontvangen cheques

Studenten Diergeneeskunde eindigen als tweede op de eerstejaars rugbycompetitie, masterstudent Marte van der Linden ontvangt de Golden Master Award en studenteam Utrecht mag Nederland vertegenwoordigen in Beijing op de Enactus World Cup. Een overzicht van universitaire prijzen in een nieuwe aflevering van Hiep Hiep Hoera.

UU medewerker wint Heel Utrecht Bakt

Soenita Goerdayal, onderzoeks- en onderwijsmedewerker bij de faculteit Bètawetenschappen, heeft zondag 1 juni de wedstrijd Heel Utrecht Bakt gewonnen. Ter gelegenheid van Utrechts 892ste verjaardag op 2 juni, vierde Utrecht Stadsdag. De Utrechtse burgemeester Eemnes kwam ook langs voor een kijkje.

Soenita heeft de bakwedstrijd gewonnen met een stapeltaart met daarbovenop de Domtoren. De cake heeft een ananassmaak en is gevuld met romige banketbakkersroom en ananascrème. De Domtoren is bekleed met chocomarsepein, en gevuld met cake en chococrème. 

Twee veelbelovende zeilers sluiten zich aan bij Histos  

Bij de Utrechtse studentenzeilvereniging Histos hebben zich twee zeiltoppers aangesloten. De  twee sportievelingen vormen het wedstrijdteam dat derde is geworden tijdens het jeugdwereldkampioenschap voor onder de 23 jaar. Het zeilteam is zich nu ook aan het kwalificeren voor de volwassen wereldkampioenschappen. Ze staan nog maar aan het begin van het traject, maar willen zich vanaf 2016 focussen op de Olympische Spelen.

Studenten ontvangen prijzen voor ideeën bachelor- en masterthesis

De Utrechtse studenten Pieter-Bart Peters en Bart Lutters hebben de Science and Technology Student Award binnen gehaald voor hun voorstellen voor respectievelijk een bachelor- en masterthesis. Pieter-Barts voorstel ging over het project Blue Energy, een volgens de jury technologisch uitdagend en vernieuwend project. Blue Energy is duurzame energie die opgewekt kan worden door twee vloeistoffen met een verschillend zoutgehalte te mengen. Bart schreef een voorstel over MRS-detectie van 2-hydroxyglutarate om epilepsie te voorspellen bij patiënten met een hersentumor. De jury was van mening dat het hier om een zeer volwassen, uitdagende en vernieuwende aanvraag gaat door een medische student die technologie in wil inzetten om een maatschappelijk groot probleem aan te pakken.

De bachelorstudent scheikunde, wiskunde en natuurkunde Pieter-Bart Peters en de masterstudent Summa Bart Lutters ontvangen ieder een prijs van 2500 euro. De prijzen zijn ingesteld in het kader van de strategische alliantie tussen de TU Eindhoven, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze zijn erop gericht om jong talent uit te dagen, interdisciplinaire kennis te bevorderen en onderwijssamenwerking tussen de instellingen te stimuleren.

Emanuel Overbeeke ontvangt Ina Damman-prijs 

Emanuel Overbeeke, medewerker bij de vakgroep Muziekwetenschap, ontvangt de Ina Damman-prijs 2014 voor de wijze waarop hij in woord en geschrift de aandacht heeft gevestigd op Simon Vestdijk als liefhebber, kenner en essayist van klassieke muziek. 

Deze prijs wordt sinds 2000 elke twee jaar uitgereikt door de Vestdijkkring aan iemand die zich inzet voor Simon Vestdijk en zijn werk. Overbeeke ontvangt een geldbedrag en een beeldje van Ina Damman.

Umar Ryad ontvangt prijs voor onderzoek naar islamitische intellectuelen 

Islamoloog Umar Ryad heeft een Starting Grant van de European Research Council (ERC) in de wacht gesleept. Ryad doet onderzoek naar de invloed die islamitische intellectuelen met hun komst naar Europa hadden op elkaar en op het Europese intellectuele gedachtegoed. Het gaat om de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog toen veel islamitische intellectuelen naar Europa trokken. Tot nu toe is hier geen onderzoek naar gedaan, maar de islamoloog gaat daar verandering in brengen.

Studenten Diergeneeskunde tweede in eerstejaars rugbywedstrijd 

De Utrechtse veterinaire studenten rugby club is als tweede geëindigd in de wedstrijd Jonghe Honden. De Jonghe Honden is de afsluiting van een eerstejaars rugbycompetitie die op 9 juni plaatsvond bij Olympos. Drie wedstrijden werden gespeeld om de uiteindelijke stand van de eerstejaarscompetitie te bepalen. Uiteindelijk waren de militairen in opleiding van de CRFS uit Breda te sterk voor de Utrechtse ploeg. Het organiserende team van de USRS  is op de zesde plaats geëindigd. 

UU studente wint Golden Master Award 

Marte van der Linden won vorige week de Golden Master Award met haar afstudeeronderzoek naar de eigenschappen van zilver nanoclusters: “Mijn onderzoek was fundamenteel: wat zijn de eigenschappen van zilver nanoclusters en waarom hebben ze deze eigenschappen? We onderzoeken dit om deze systemen beter de begrijpen. Dat is zinvol voor als we in de toekomst nanoclusters willen maken met een specifieke toepassing.”

De jury van de KNCV was onder de indruk van de verschillende technieken die Marte gebruikte om de nanoclusters te karakteriseren. Voor haar onderzoek deed ze massaspectrometrie bij de groep van Albert Heck en elektronenmicroscopie bij Philips in Eindhoven. En Patrick Chin, één van haar begeleiders, werkt bij het UMC in Leiden.

Cheques voor onderzoek internationale natuurbescherming

Het Wereldnatuurfonds heeft zich voor een vijfjarige periode en met een cheque van 200.000 euro verbonden aan de Prins Bernhard Leerstoel  voor Internationale Natuurbescherming van het departement Biologie. Ook werd aan de Stichting Trésor een cheque van 250.000 euro overhandigd. De Biologie docent en oprichter van de stichting Vijko Lukkien nam de cheque in ontvangst.

Stichting Trésor kocht in 1994 een 2450 hectare groot stuk regenwoud in Frans Guyana voor onderzoek en onderwijs. Dit regenwoud is één van de meest biodiversiteitsrijke gebieden ter wereld. Dankzij de inspanningen van de stichting werd Trésor in 2009 erkend als reservaat. Daarna kregen ook omringende gebieden deze status. Met de steun van de Franse overheid is het mogelijk om het onderwijs en onderzoek in Trésor te verdiepen.

Studententeam Utrecht als Nederlands team naar World Cup in Beijing

Zes Utrechtse studenten zijn de winnaars van de Enactus Nationale Competitie en mogen Nederland gaan vertegenwoordigen op de Enactus World Cup in Beijing, later dit jaar. Het team is verantwoordelijk voor verschillende projecten zoals Potje met, Oma's united, Kookeiland en Fiets&Ik.

Enactus is volgens Runet Hogendorf, lid van de Enactus-afdeling: “Een netwerk van studenten, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven dat samen actie onderneemt om de levens te veranderen van kansarme mensen. Studenten beginnen kleine ondernemingen die voor een betere en duurzame wereld moeten zorgen.”

Tijdens de Nederlandse finale presenteerden elf teams uit tien Nederlandse studentensteden de resultaten van hun ondernemende activiteiten. Het team met de beste resultaten, op financieel en sociaal vlak, mag Nederland vertegenwoordigen op de Enactus World Cup in Beijing. Het Utrechtse studententeam heeft het ‘NK’ gewonnen en gaat later dit jaar naar Beijing.

Twee Utrechtse studenten ontvangen promotiebeurs 

De twee voormalig Utrechtse studenten Kila van der Starre en Adrienne Ruiter ontvangen een NWO-beurs voor hun promotieonderzoek aan de faculteit Geesteswetenschappen. Het doel van Promoties in de Geesteswetenschappen is om jong talent in de geesteswetenschappen een impuls te geven.

Van de geselecteerde twintig talentvolle onderzoekers, zijn twee promovendi afkomstig van de Universiteit Utrecht. Kila van der Starre wil promotieonderzoek doen op het vakgebied poëzie. Adrienne de Ruiter heeft behalve van NWO ook een toekenning van het European University Institute in Florence gekregen. Adrienne heeft ervoor gekozen om in Florence te gaan promoveren.

Advertentie