Scholieren winnen reis naar Hong Kong van de UU

Veel jonge winnaars in deze aflevering van Hiep Hiep Hoera. Zes scholieren mogen op kosten van de UU naar Hong Kong en twee biologiestudenten verzilveren zelfstandig hun promotieplek.

Scholieren winnen reis naar Hong Kong
Zes leerlingen wonnen op 14 januari een reis naar Hong Kong tijdens de profielwerkstukkenwedstrijd van de Universiteit Utrecht. De drie winnende tweetallen deden onderzoek op het gebied van instituties en ontvingen hun prijs uit handen van juryvoorzitter Bas van Bavel, de frontman van het strategische speerpunt Instituties.

De eerste prijs ging naar de scholieren Kelly Schrama en Marenna van Wijk uit Alphen aan de Rijn. Hun profielwerkstuk over het collectieve geheugen van de geschiedenis van de slavernij had volgens de jury al een academisch niveau.

De tweede en derde prijs werd toegekend aan scholieren van het Utrechtse Bonifatiuscollege. Het werkstuk van Nick ten Dam en Ivo Verhoef (tweede prijs) gaat over de effecten van overheidsingrijpen op de melkmarkt en de derde prijs was voor het werkstuk van Lola Verkuil en Zoe Ramakers. Zij schrijven over de publieke opinie van het Nederlandse volk tijdens de Patriotse revolutie.


Twee masterstudenten Biologie zien eigen voorstel beloond met promotieplek
Twee masterstudenten Biologie, Lennard van der Woude en Savani Silva, mogen hebben hun promotieplaats te danken aan een door hen zelf geschreven onderzoeksvoorstel. Het programma Graduate School Uitgangsmaterialen van onderzoekfinancier NWO kreeg zestien voorstellen binnen en honoreerde er vier, waaronder de voorstellen van Van der Woude en Silva.

Het programma valt onder de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Verwacht wordt dat er in de toekomst veel vraag zal zijn naar gepromoveerde onderzoekers op dit terrein. Voor deze ronde was een budget van 1 miljoen euro beschikbaar.

Lennard van der Woude schreef een voorstel om onderzoek te doen naar het effect van de klimaatopwarming op de groei van planten. Hij zal begeleid worden door Sjef Smeekens en Martijn van Zanten. Savani Silva Zij wil achterhalen hoe het al dan niet ‘doorschieten’ van een gewas wordt gereguleerd. Ze wordt begeleid door Marcel Proveniers.


Michiel Oerbekke wint Meet-The-Student Award
De masterstudent Klinische gezondheidwetenschappen Michiel Oerbekke is winnaar geworden van de Meet-The-Student Award 2014.  Dit is een prijs van de cursus Onderzoeksontwerp waarbij studenten zelf kiezen welk onderwerp ze aan een groep studenten willen presenteren.

De student die het best presenteert, krijgt de Meet-The-Student Award. De studenten beoordeelden elkaar en het gemiddelde van alle cijfers bepaalde dat Oerbekke de award won.


Zeven Utrechtse hoogleraren succesvol in het buitenland
De Telegraaf maakte een lijst: de Top 100 Succesvolle Nederlanders in het buitenland in 2013. In deze lijst, die wordt aangevoerd door John de Mol, staan ook zeven Utrechtse hoogleraren. De hoogste (plaats 15) is Frans de Waal, de primatoloog die vorig jaar naar Utrecht werd gehaald.

Andere hoogleraren in de top 100 zijn geneticus René Bernards (32), gezondheidsdeskundige Rick Grobbee (41), de natuurkundigen Thomas Peitzmann (48) en Raimond Snellings (49), de Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft (68) en viroloog Ab Osterhaus (74). De Telegraaf stelde de top 100 samen op basis van eigen onderzoek.


Subsidie voor onderzoek naar hoe literatuur helpt tot beter zelfinzicht
Geesteswetenschapper Frank Hakemulder van het departement Media and Culture Studies heeft subsidie van NWO gekregen om te onderzoeken hoe literatuur kan leiden tot een beter zelfinzicht en inlevingsvermogen en daarmee tot meer geluk en sociaal succes.

Literatuurwetenschappers, pedagogen, en organisatiepsychologen werken in dit project samen om te onderzoeken hoe je literatuur om die reden kan gebruiken in trainingen binnen organisaties en bedrijven. Ook filosoof Piet Steenbakkers kreeg een NWO-subsidie. Zijn onderzoek richt zich op het leven en netwerk van de filosoof Spinoza.


KNAW subsidie voor architectuuronderzoek in vroeg modern tijd
Hoogleraar architectuurgeschiedenis Koen Ottenheym heeft samen met zijn collega Karl Enenkel van de Universität Münster een subsidie van de KNAW gekregen voor het project ‘Op zoek naar een gepast verleden. De rol van literatuur, architectuur en beeldende kunst bij de vorming van nationale identiteiten in de vroegmoderne tijd (ca.1400-1700).’De subsidie maakt deel uit van een groter programma ‘Over grenzen 2014’. 


Aardwetenschapper Peter Bijl wint prijs als Young Scientists
Peter Bijl won onlangs de prestigieuze Arne Richter Award for Outstanding Young Scientists van de European Geosciences Union. Hij werkt als postdoc bij Aardwetenschappen en kreeg al eerder een Veni-beurs van NWO.

Het onderzoek van Peter Bijl gaat over de klimaatgeschiedenis van Antartica en de Zuidelijke Oceaan. Hij focust op de klimatologische ontwikkeling van de hete vroege Eoceen naar het koele midden en late Eoceen. Bijl zal de prijs ontvangen tijdens het grote congres van de EGU in Wenen eind april.


Beurs Reumafonds voor Femke Broere
Femke Broere, onderzoeker bij het departement Infectieziekten & Immunologie, heeft eind vorig jaar een beurs ontvangen van het Reumafonds. Ze onderzoekt of het mogelijk is om een verstoord immuunsysteem bij reumatoïde artritis weer in balans te brengen. Het uiteindelijke doel is om een vaccin tegen reuma te ontwikkelen.


Twee prijzen voor ALS-onderzoekers
Neuroloog Leonard van den Berg van het UMC Utrecht Hersencentrum heeft de Forbes Norris Award ontvangen tijdens het jaarlijkse internationale ALS-congres in Milaan. Daarnaast kreeg arts-onderzoeker Michael van Es de Paolo Gontijo International Medicine Award voor zijn onderzoek naar de erfelijkheid van ALS.

Om een Forbes Norris Award te verkrijgen moet je uitstekende patiëntenzorg bieden en excellent onderzoek verrichten waarmee een betekenisvolle bijdrage aan de wetenschap wordt geleverd. De combinatie van high-impact wetenschappelijke resultaten op het gebied van trials, genetica, epidemiologie en (palliatieve) zorg, plus de opzet van ‘evidence based’ multidisciplinaire zorg in ALS Centrum Nederland leverde Leonard van den Berg deze internationale erkenning op.

De Paolo Gontijo International Medicine Award is bestemd voor de beste ALS-onderzoeker onder de 35 jaar. Van Es doet al jarenlang onderzoek naar de genetische erfelijkheid van ALS. Bij erfelijke ALS zijn maar liefst twintig verschillende genen betrokken. Van Es onderzoekt nu in Europees verband hoe vaak mutaties in meerdere genen voorkomen en welke combinaties van genen het vaakst voorkomen. Dit kan leiden tot meer inzicht in de onderliggende ziektemechanismen.


Heederik nieuwe voorzitter SDa-expertpanel
Dick Heederik, epidemioloog en hoogleraar Gezondheidsrisicoanalyse en hoofd van de afdeling milieu-epidemiologie aan het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS), is de nieuwe voorzitter van het expertpanel van de Autoriteit Diergeneesmiddelen, SDa.

Het SDa-bestuur heeft Dick Heederik met ingang van 1 januari 2014 benoemd. De SDa is een onafhankelijke stichting. Onderdeel van de SDa is een groep van deskundigen, het SDa-expertpanel. Onder voorzitterschap van Heederik zal het SDa-expertpanel dit jaar de benchmark voor dierenartsen lanceren en de trendanalyse van het antibioticumgebruik over 2013 rapporteren.


Fellowship voor Iris van der Tuin en Marta Zarzycka
Iris van der Tuin en Marta Zarzycka (Genderstudies, beiden met een Veni-beurs) krijgen een Fellowship van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar.

Zarzycka gaat van september 2014 tot juni 2015 in Wassenaar werken aan haar boek Gendered Tropes in War Photography: Mothers, Mourners, Soldiers. Van der Tuin, die van september 2014 tot januari 2015 in Wassenaar verblijft, gaat zich verdiepen in één aspect van haar Veni-onderzoek: de rol van creativiteit in geesteswetenschappelijk onderzoek.

Advertentie